Samuel Scott

Miljarden aan goud van zeebodem gehaald

Colombia, Spanje en Zuid-Amerikaanse indianen vechten om een gigantische gouden schat. Nu willen de Colombianen de kostbaarheden van de zeebodem gaan halen.

Toen de Britten in 1708 het Spaanse galjoen San José tot zinken brachten, hadden ze vast niet gedacht dat het wrak 300 jaar later de gemoederen nog zou bezighouden.

De San José werd in 2015 gelokaliseerd. Het schip ligt op 25 kilometer van de Colombiaanse kust – inclusief de lading van 200 ton goud, zilver en edelstenen die naar Spanje vervoerd zou worden.

De schat werd zeven jaar geleden geschat op circa 1 miljard euro, maar volgens de Colombianen bevat het galjoen zelfs voor ruim 15 miljard euro aan kostbaarheden.

De vroegere Spaanse kolonie maakt zich op om de schat boven water te halen. Bergingsbedrijven kunnen Colombia toestemming vragen om de zeebodem bij de havenstad Cartagena te mogen afspeuren.

Maar de Colombianen komen er niet zomaar mee weg: vooral Spanje maakt bezwaar. De San José behoorde tot de Spaanse zilvervloot, en daarom is de schat Spaans eigendom, zo stelt de vroegere koloniale overheerser.

De vondst van enkele kanonnen van de San José bracht schatzoekers in 2015 op het spoor van het wrak.

© Credit: Woods Hole Oceanographic Institution

Indiaanse slaven groeven zilver op

Terwijl het schip zich in Colombiaanse wateren bevindt en Spanje het internationale recht aan zijn kant heeft, menen vertegenwoordigers van de Qhara Qhara-indianen het morele recht op het grootste deel van de rijkdommen te hebben.

Hun voorouders werden destijds gedwongen om als slaven te werken in de levensgevaarlijke Spaanse mijnen, waar het edelmetaal gedolven werd.

Waar de schat uiteindelijk terechtkomt is nog niet bekend, maar Colombia wil een groot museum bouwen om hem tentoon te stellen.