Historicus: nazi’s verstopten historische schat in bunker

Schatzoekers zitten al decennia achter een van de grootste schatten uit de geschiedenis aan: de legendarische barnsteenkamer. Nu denkt een historicus de bergplaats te hebben gevonden.

De kostbare barnsteenkamer was een geschenk aan de Russische tsaar Peter de Grote.

© Branson DeCou (1892–1941), Wikimedia

De zoektocht naar een van de grootste schatten van de Tweede Wereldoorlog is mogelijk bijna ten einde.

Want volgens historicus Bartlomiej Plebanczyk van het Mamerki Museum in het noordoosten van Polen liggen alle kostbaarheden uit de legendarische barnsteenkamer verstopt in een ondergrondse bunker nabij het Poolse dorp Mamerki:

‘Wij denken dat de gestolen voorwerpen uit de barnsteenkamer, en andere roofkunst, zich in de bunker bevinden. Het lijdt in elk geval geen twijfel dat de ruimte is gebouwd om schatten in te verbergen.’

Nazi’s stalen schatten

De exclusieve barnsteenkamer was een geschenk aan de Russische tsaar Peter de Grote en werd in de 18e eeuw in het Catharinapaleis nabij Sint-Petersburg gebouwd. De ruimte was gedecoreerd met wel 450 kilo barnsteen plus goud en kostbare juwelen. De huidige waarde is meer dan 400 miljoen euro.

Toen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog de Sovjet-Unie binnenvielen, plunderden ze de kamer en brachten ze de gestolen voorwerpen naar Königsberg (het huidige Kaliningrad) in Oost-Pruisen. Maar begin 1945 zou Adolf Hitler opdracht hebben gegeven om alle kostbaarheden daar weg te halen, en sindsdien heeft niemand ze kunnen vinden.

Radar bracht geheime kamer aan het licht

Een paar jaar na de oorlog zei een voormalige Duitse bewaker dat hij in 1944 had gezien hoe Duitsers een zware lading van een vrachtwagen naar de nu met bomen bedekte bunker sleepten.

Mede op basis van die bron heeft het museum de Duitse bunker onlangs met radar onderzocht. Daaruit bleek dat het gebouw een nog onbekende kamer van 3 x 1,5 meter bevat.

Over vier à acht weken wil het museum een camera aanbrengen in een van de wanden. Dan moet blijken of de bunker werkelijk de felbegeerde schat herbergt.