Nuestra Señora del Juncal gouden schat

Hernieuwde zoektocht naar rijkste goudgaljoen van Spanje

Archeologen van twee landen willen proberen een Spaans schip te lokaliseren dat voor de kust van Mexico schipbreuk leed met een gigantische schat aan boord.

Archeologen van twee landen willen proberen een Spaans schip te lokaliseren dat voor de kust van Mexico schipbreuk leed met een gigantische schat aan boord.

INAH/Rodrigo Del Rio Lozano

In 1631 zonk het Spaanse galjoen Nuestra Señora del Juncal tijdens een storm. En het schip had een van de grootste schatten uit de wereldgeschiedenis aan boord.

Nu hebben de Spaanse en Mexicaanse overheidsinstanties voor archeologie afgesproken om samen naar het wrak op zoek te gaan.

‘We hebben 20 jaar uitgetrokken om een gebied uit te kammen dat 150 ton historisch materiaal kan opleveren,’ verklaart projectleider Iván Negueruela in een persbericht.

Kaapvaart hinderde goudtransporten

De Nuestra Señora del Juncal vertrok in oktober 1631 uit Mexico met een enorme lading goud, zilver en edelstenen, die Spanje voor een economische puinhoop moest behoeden.

De Spaanse koning zat te springen om geld om een onverwacht lange oorlog in de Nederlanden te kunnen bekostigen.

Maar Nederlandse kaperschepen wisten al twee jaar te voorkomen dat rijkdommen van de Spaanse koloniën in Amerika de Atlantische Oceaan overstaken.

Uiteindelijk was de bodem van de Spaanse schatkist in zicht. De koning stuurde daarom een vloot van 13 schepen naar Mexico – midden in het stormseizoen, als geen zeerover de zee op durft.

Schat is een miljard waard

De Nuestra Señora del Juncal was een van de twee vlaggenschepen van de vloot, maar kwam niet ver.

In de nacht van 31 oktober zonk het galjoen tijdens een zware storm. Het schip sleurde 261 zeelieden en de enorme schat met zich mee de diepte in.

Volgens deskundigen kan de schat vandaag de dag zeker een miljard euro waard zijn.

Van de opvarenden wisten er 39 hun hachje te redden, en volgens Iván Negueruela weten de onderzoekers dankzij hun verhalen waar de duikers moeten zoeken naar het wrak van het beroemde goudgaljoen.