Nathaniel Harrington/Allen Exploration

Enorme goudschat gevonden bij Spaans scheepswrak

Experts dachten dat het Spaanse schattenschip al volledig was leeggeplunderd, maar om het wrak heen lagen nog talloze goudschatten.

Na meer dan 350 jaar en ontelbare plunderpogingen was men ervan overtuigd dat er geen schatten meer te vinden waren bij het Spaanse galjoen Nuestra Señora de las Maravillas.

Het schip zonk in 1656 voor de kust van de Bahama’s en slechts 45 van de 650 mensen aan boord overleefden de schipbreuk.

In de loop der jaren hebben vele archeologen en schatzoekers het wrak doorzocht op ladingen zilver en goud.

© Nathaniel Harrington/Allen Exploration

Daarom was er weinig hoop op grote vondsten toen een nieuwe expeditie onlangs het wrak bezocht.

En terwijl de kostbaarheden in het schip zelf allemaal al eerder gevonden waren, lukte het de expeditie om grote hoeveelheden goud, zilver en sieraden te vinden in een straal van 13 vierkante kilometer rond het wrak.

Moderne meetapparatuur maakte het verschil

Met behulp van magnetische meetapparatuur heeft de expeditie, geleid door filantroop en duiker Carl Allen, ook kleine voorwerpen kunnen vinden die door de stroming inmiddels een heel eind verderop lagen.

In totaal werden er 8800 metalen voorwerpen gevonden, en die worden nu onderzocht.

Voorlopig omvat de buit onder meer zilverbaren, gouden sieraden, munten, kruiken met Spaanse olijfolie, Chinees porselein, wijnflessen, zwaardgevesten en nog veel meer dingen die eerdere schatzoekers over het hoofd hebben gezien.

Alle gevonden voorwerpen zullen in een nieuw maritiem museum op de Bahama’s worden tentoongesteld.