Vrouwelijke avonturier stierf op tropisch eiland

De vondst van voorwerpen op een tropisch eiland leidt mogelijk tot de ontrafeling van het mysterie hoe de wereldberoemde Amelia Earhart om het leven kwam.

Earhart was een kundig piloot. Ze vloog als eerste vrouw solo over de Atlantische Oceaan.

Onderzoekers proberen al 70 jaar het raadsel van Amelia Earhart op te lossen. Deze pionier van de luchtvaart verdween in 1937 bij een poging om de aarde rond te vliegen.

Er zouden nu bewijzen zijn dat zij en haar navigator op Nikumaroro, een eiland in de Stille Oceaan, zijn gestrand. Experts vonden er resten van een mes en scherven van een make-uppotje. Ze hopen haar DNA erop aan te treffen.

‘Als het DNA van Earhart overeenkomt met dat op de voorwerpen, hebben we bewijs dat ze om het leven kwam op Nikumaroro’, aldus Richard Gillespie, de directeur van TIGHAR, een organisatie die historische vliegtuigen bergt.

Earhart was onderweg naar de VS toen ze via de radio meedeelde dat haar brandstof bijna op was. Haar doel was een tussenlanding op Howland Island, 500 kilometer ten noorden van Nikumaroro. Experts zullen het eiland, waar in 1940 een skelet is gevonden, onderzoeken.

Onderzoek van het inmiddels verdwenen skelet wijst uit dat het van een blanke vrouw was.

Het is trouwens Amelia Earhart die bovenaan deze site staat.