Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Shackletons legendarische schip gevonden

Het lag meer dan 100 jaar op de zeebodem, en nu staan deskundigen versteld van het schip van poolvorser Ernest Shackleton.

In 1915 kwam het schip Endurance van poolvorser Ernest Shackleton vast te zitten in het pakijs bij de Zuidpool. Het voorval vormde het startschot voor een van de bekendste reddingsacties uit de geschiedenis, waarmee Shackleton (1874-1922) een beroemdheid werd.

Lange tijd werd gedacht dat het zeil- en stoomschip was verpletterd door het ijs, maar nu hebben de leden van de expeditie Endurance22 het wrak gevonden, en het is verbluffend goed bewaard gebleven. 3000 meter diep in de Weddellzee maakte een miniduikboot beelden van de achtersteven, waarop de naam Endurance duidelijk te zien was.

De naam van het schip is wonder boven wonder duidelijk te lezen.

© Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

‘De moeilijkste zoektocht naar een scheepswrak ooit – met pakijs, sneeuwstormen en temperaturen onder de -18 °C – hebben we met succes afgesloten. We hebben gedaan wat volgens velen onmogelijk was,’ zegt expeditieleider dr. John Shears enthousiast.

Schip is perfect geconserveerd

Het wrak wordt beschermd door het Verdrag inzake Antarctica en zal niet worden geborgen, zo meldt de Endurance22-ploeg. Er worden alleen beelden gemaakt van het beroemde schip van Shackleton.

De Endurance zonk in de Weddellzee en ligt op dit moment in diep water bij het Antarctisch Schiereiland.

© HISTORIE

Het gevaar dat het wrak verloren gaat is niet groot, zo stelt Mensun Bound, de directeur van de expeditie.

‘Dit is zonder meer het beste houten scheepswrak dat ik ooit heb gezien. Het staat rechtop, los van de zeebodem en verkeert in perfecte staat,’ aldus Bound.