Schip van Kapitein Cook gevonden

Uit 18e-eeuwse Britse documenten blijkt dat het schip van de beroemde ontdekkingsreiziger Cook tot zinken werd gebracht.

De Endeavour werd gebouwd om goederen van en naar Engeland te brengen, maar het lot besliste anders.

© National Library of Australia

Onderwaterarcheologen zijn een grote stap verder in hun zoektocht naar een van de beroemdste schepen van Groot-Brittannië.

Uit archieven van de Britse scheepvaart blijkt dat het schip van kapitein Cook, de HMS Endeavour, in 1778 bij Newport in de VS tot zinken is gebracht.

Dat was tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). De Britten hadden Newport ingenomen, maar werden bedreigd door de Franse bondgenoten van de Amerikanen.

Fransen op afstand gehouden

Een grote Franse vloot kwam snel dichterbij, en de Britten sloten de haven af door 13 afgeschreven vaartuigen op laag water af te zinken. Een daarvan was de Endeavour, of eigenlijk de Lord Sandwich, zoals het schip inmiddels heette. Vorig jaar zijn negen van deze schepen gevonden in Narragansett Bay bij Newport.

De Britse archieven vermelden dat de Endeavour een van de vijf schepen was die bij een kanonstelling op de kust werden afgezonken om de Fransen op afstand te houden. Duikers hebben tot nu toe vier van de vijf wrakken gevonden, maar het is niet bekend of de Endeavour daar een van is.

3 vragen

Kathy Abbass, Hoofd van het Rhode Island Marine Archaeology Project

 • Hoe zeker is het dat de Endeavour gevonden is?

  We weten nu zeker dat de Lord Sandwich, beter bekend als de HMS Endeavour, tot een groep van vijf schepen behoorde die in 1778 bij Newport zijn afgezonken. De locatie van vier van die vijf schepen is bekend, dus we hebben 80 procent kans om

  het oude schip van kapitein Cook te vinden.

 • Wat is de volgende stap?

  Dankzij de nieuwe informatie uit de Britse archieven weten we ongeveer waar het vijfde en laatste schip ligt. In de loop van dit jaar zullen duikers dat gebied onderzoeken, en als we het wrak vinden, weten we zeker dat de Endeavour erbij zit.

 • En wat gebeurt er dan?

  Met de steun van sponsors hopen we een gebouw te kunnen neerzetten waar deskundigen de voorwerpen kunnen onderzoeken die uit de schepen geborgen worden. Zo kunnen we erachter komen welk van de schepen de Endeavour is.

Met de Endeavour maakte kapitein Cook van 1768 tot 1771 de eerste van zijn reizen rond de wereld. Hij ontdekte onder meer Oost-Australië.

© Getty Images

Schip had drie namen

De zoektocht naar de Endeavour wordt bemoeilijkt door naamsveranderingen.

 • 1764: De 30 meter lange bark wordt als civiel vrachtschip te water gelaten onder de naam Earl of Pembroke.
 • 1768: De Britse marine koopt het schip en doopt het HMS Endeavour (Zijner Majesteits Streven).
 • 1775: Na de reis van Cook wordt de Endeavour verkocht aan een reder, die hem onder de naam Lord Sandwich 2 aan de Britse marine verhuurt.