Paalwormen zetten hun tanden in James Cooks schip

Een van de belangrijkste scheepswrakken uit de geschiedenis wordt voor onze ogen vernietigd, waarschuwt een expert.

Het is nog maar een half jaar geleden dat Australische marinearcheologen de vondst van het lang vermiste schip van James Cook, HMS Endeavour, bekendmaakten.

Nu zit er echter een kink in de kabel. Het blijkt namelijk dat de paalworm het op het wrak gemunt heeft.

Dat heeft marien bioloog Reuben Shipway waargenomen toen hij eerder dit jaar naar het wrak dook.

En dat is zorgwekkend nieuws.

‘Het betekent dat een van de belangrijkste scheepswrakken voor onze ogen wordt vernietigd,’ vertelt Shipway aan de krant Boston Globe.

© shutterstock/Irina Nickolaeva

Onzekerheid over het schip

Sinds de Australische marinien archeologen de vondst in Newport Harbour, VS, bekendmaakten, moeten ze met hun Amerikaanse collega’s uitvechten van wie de vondst is.

De Amerikanen wachten namelijk nog steeds op eenduidig bewijs dat het echt om de HMS Endeavour gaat – het schip waarin de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook zijn eerste expeditie leidde.

En de strijd duurt maar voort, want de Amerikaanse experts willen eerst een rapport hebben voordat ze veel geld uit gaan geven om het scheepswrak te beschermen.

Het is daarom onzeker wat er met het schip zal gebeuren. Het is te duur om het schip te bergen, en paalwormen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem en kunnen daarom niet zomaar worden weggehaald.