Jose Luis Filpo Cabana

Mythe van arme, vergeten Columbus doorgeprikt

Een vondst werpt nieuw licht op de laatste jaren van Christoffel Columbus, die helemaal zo triest niet waren, stelt een Spaanse professor.

De meeste biografieën van de beroemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus eindigen op dezelfde manier: als een gebroken man keert Columbus terug naar Spanje, waar hij in 1506 sterft, arm en vergeten. Maar misschien viel dat best mee, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van zijn graf.

In de loop der jaren heeft Columbus’ stoffelijk overschot zeker zes rustplaatsen gekend, maar oorspronkelijk werd hij begraven in het Spaanse Valladolid. Waar precies was een raadsel, maar een Spaanse onderzoeker denkt de plek nu te hebben gelokaliseerd.

Columbus ligt nu in deze sarcofaag in de kathedraal van Sevilla.

© Shutterstock

Begraven tussen de rijken

Om het oorspronkelijke graf te vinden, gebruikte Marcial Castro, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Valladolid, sporen van Columbus’ kist in Sevilla.

‘Ik moest de plek waar Columbus voor het eerst begraven werd, identificeren op basis van goud, zilver, spijkers, lood en bakstenen. En tot mijn verrassing lukte dat,’ aldus Castro.

Volgens de professor was het San Fransico-klooster in Valladolid de eerste rustplaats van Columbus. Dat is echter slecht te rijmen met het moderne beeld van een arme, gebroken man die in de vergetelheid was geraakt.

In de 16e eeuw diende het klooster namelijk als begraafplaats voor de elite van Valladolid. Volgens Castro betekent dat dat Columbus hoog in aanzien stond.