Middeleeuwse mummie is vakkundig geprepareerd

Een gebalsemd hoofd uit de 13e eeuw wijst uit dat de Europese artsen veel verder waren dan we dachten.

Mumie

Afgezien van schade door muizen en larven is het circa 800 jaar oude hoofd in goede staat.

Onderzoekers weten al lang dat de middeleeuwen niet zo donker waren als gedacht. Toch waren ze verbluft toen ze een gebalsemd hoofd uit een privéverzameling bekeken. Forensisch wetenschapper Philippe Charlier, werkzaam in het academisch ziekenhuis R. Poincaré in Frankrijk, dacht dat het hoofd uit de 15e of 16e eeuw stamde, toen de renaissance Europa al had bereikt. Maar na koolstof 14-analyses bleek het om een 13e-eeuws hoofd te gaan.

"We hadden geen idee dat het zo oud was", zegt Philippe Charlier, die erop wijst dat het hoofd daarmee het oudste anatomische preparaat is dat we in Europa kennen. Uit het onderzoek dat op de analyse volgde, blijkt dat de arts die het hoofd balsemde veel anatomische kennis had. Het bovenste deel van de schedel is secuur verwijderd, terwijl de aderen en slagaderen zijn gevuld met was, kalk en rood cinnaber om de bloedvaten te conserveren en accentueren.

‘Het is prima werk. De arts moet vaker preparaties hebben uitgevoerd om dit zo goed te kunnen doen’, meent Charlier, die ervan overtuigd is dat het hoofd werd gebruikt voor anatomielessen.