Bibliothecaresse doet ongelooflijke ontdekking over poolexpeditie in vergeten boek

Achter de onopvallende kaft van een boek uit een bibliotheek in Engeland ging een ijzingwekkend hoofdstuk uit de geschiedenis schuil.

Album

Det var en rutinemæssig gennemgang af materialerne på centralbiblioteket i Leeds, der afslørede det overraskende indhold.

© LEEDS CITY COUNCIL

Het stond weggestopt op een van de meterslange boekenplanken en zag er aan de buitenkant nogal saai uit.

Maar toen bibliothecaresse Rhian Isaac van de centrale bibliotheek in de Engelse stad Leeds het boek bij een routinecontrole opende, bleken de vergeelde pagina’s een schat te herbergen.

‘Zo’n vondst maak je maar één keer in je leven mee,’ zegt de Britse.

‘Ik had niet verwacht dat dit boek, dat er doodgewoon uitziet, zo’n bijzondere verzameling foto’s zou bevatten over een fascinerend hoofdstuk uit de geschiedenis,’ vervolgt ze.

Het fascinerende hoofdstuk waar Isaac het over heeft, gaat meer dan 100 jaar terug, tot begin 20e eeuw.

Toen was er een spannende wedloop gaande tussen twee beroemde poolreizigers, die allebei als eerste ter wereld voet op de Zuidpool wilden zetten.

Het gaat om de Britse marineofficier en poolvorser Robert Falcon Scott en de Noorse poolreiziger Roald Amundsen.

Reddingsboot ontzette de bemanning

De wedloop tussen de twee ontdekkingsreizigers begon in 1911.

Maar in de jaren daarvoor, van 1901 tot 1904, had Scott de drie jaar durende Discovery-expeditie naar Antarctica geleid, waarbij hij de Rosszee verkende en per slee 82°17’ zuiderbreedte bereikte.

Hoewel de beroemde Discovery-expeditie Scott in eerste instantie niet helemaal naar de geografische zuidpool bracht, leverde ze hem in Engeland wel een heldenstatus op.

Maar als de hulpboot Morning de expeditieleden niet had gered, waren ze mogelijk nooit teruggekeerd.

Die boot zou in 1904 geholpen hebben om de Discovery uit het zee-ijs te bevrijden, samen met het schip Terra Nova van de walvisjager en springstofexpert Harry McKay.

Nu blijkt dat de bemanning van de Morning foto’s heeft gemaakt om haar missie te documenteren, en dat de 120 jaar oude beelden in dat onopvallende boek in de bibliotheek in Leeds stonden.

‘Op de foto’s zie je hoe het leven aan boord van het schip was – niet alleen de barre omstandigheden, maar ook het gevoel van kameraadschap onder de bemanning en het adembenemende landschap dat ze tijdens de reis elke dag vanaf het dek zagen,’ zegt Rhian Isaac.

Het is nog niet duidelijk wie van de bemanning de camera bediende, maar experts denken aan John Donald Morrision, de hoofdwerktuigkundige van het schip.

Volgens historische bronnen vertrok de Morning in 1902 vanuit Londen.

Aan boord van het expeditieschip Discovery bevond zich ook de wereldberoemde poolreiziger Ernest Shackleton, die naar verluidt met tegenzin in de reddingsboot stapte om terug naar Engeland te gaan.