Dennis4trigger
Het schip Endeavour vaart over het water

Archeologen ruziën over schip kapitein Cook

Is het beroemde schip van James Cook gevonden of niet? Amerikaanse archeologen drijven de spot met hun Australische collega’s.

Australische en Amerikaanse archeologen hebben ruzie gekregen. De Australiërs denken dat het schip Endeavour van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook eindelijk gevonden is. De Amerikanen zijn het er niet mee eens.

Het schip, waarmee Cook van 1768 tot 1771 over de Stille Oceaan voer, zonk in 1778 bij de Amerikaanse haven Newport. Maar waar precies is niet bekend.

Amerikaanse en Australische onderzoekers proberen het schip al 22 jaar te identificeren tussen de vele wrakken in het gebied.

Maar de samenwerking eindigde abrupt toen de Australiërs onlangs op eigen houtje aankondigden dat de Endeavour gevonden was.

Kaart van VS met rode markering

In 1778, tijdens de Amerikaanse Revolutie, brachten de Britten de Endeavour tot zinken om de haven van Newport te blokkeren.

© HISTORIE

Gebrek aan bewijs

In een persbericht legt het Australian National Maritime Museum uit dat een onderzocht wrak nauwkeurig overeenkomt met bewaard gebleven schetsen van de bouw van de Endeavour. Zo is de kiel op een vrij unieke manier met de rest van het schip verbonden.

Dr. Kathy Abbass van het Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) denkt er het hare van:

‘Zodra het onderzoek voltooid is, zal RIMAP het legitieme rapport op zijn website publiceren.

En ze eindigt het persbericht met een uithaal naar haar vroegere partners:

‘De conclusies van RIMAP zullen gebaseerd zijn op echt wetenschappelijk onderzoek en niet op Australisch sentiment en politiek.’