Parks Canada
Archeologen onderzoeken HMS Erebus

Archeologen redden voorwerpen van gedoemde Arctische missie

In 1845 zette John Franklin koers richting een Noordwestelijke Doorvaart, maar pas na 170 jaar werden zijn schepen weer gevonden. Nu hebben onderwaterarcheologen de wrakken onderzocht, en het resultaat mag er wezen.

Toen Sir John Franklin in 1845 uit Groot-Brittannië vertrok, hoopte hij een Noordwestelijke Doorvaart ten noorden van Canada te ontdekken. Zijn twee schepen, de HMS Erebus en de HMS Terror, verdwenen echter tussen de Arctische ijsschotsen. Pas in 2014 en 2016 werden ze gevonden. Sindsdien zijn onderwaterarcheologen van de organisatie Parks Canada in de weer geweest om de voorwerpen aan boord te bergen.

Door de uitbraak van COVID-19 konden de archeologen in 2020 en 2021 niet ter plaatse aan de slag. Maar onlangs liet Parks Canada weten dat het de archeologen afgelopen jaar is gelukt om maar liefst 275 voorwerpen uit de HMS Erebus te bergen.

Ze hebben onder meer persoonlijke voorwerpen van de 128 bemanningsleden gevonden, zoals brillenglazen, borden, gereedschap en de epauletten van een luitenant.

Video: Bekijk het werk van de archeologen – en de voorwerpen die ze hebben gevonden

Video

Unieke vondsten helpen bij klimaatstrijd

‘De wrakken liggen in een van de uniekste en kwetsbaarste mariene gebieden van onze planeet, en HMS Erebus en HMS Terror zijn een van de best bewaard gebleven houten schepen,’ vertelt de Canadese minister van Milieu en Klimaatverandering, Steven Guilbeault.

‘Dit belangrijke archeologische onderzoek draagt bij aan onze kennis over hoe het veranderende klimaat de omgeving beïnvloedt, en dat helpt ons om erachter te komen hoe we onvervangbaar natuurlijk en cultureel erfgoed kunnen beschermen.’