8 mysterieuze rijken

Legendarische rijken als El Dorado, Atlantis en Mu hebben altijd al avonturiers aangetrokken. Vaak met fatale afloop.

Muisca-flåden viser indvielsen af den nye Zipa (konge) af Muisca-folket i Guatavita-søen i Colombia - muligt ophavssted for myten om El Dorado. Modellen blev fundet i en hule i Colombia i 1856 sammen med mange andre guld-genstande og kan idag ses på guldmuseet i Bogota.

Mensen hebben altijd al verhalen verteld over verre landen met grote schatten, fantastische gebouwen en landschappen en bijzonder wijze – of oorlogszuchtige – bewoners.

Het zijn fascinerende verhalen en sommige zijn in de loop der tijd zo serieus genomen dat er hele expedities en veldtochten op touw zijn gezet om ze te vinden, vaak met desastreuze gevolgen.

Hier zijn 8 mysterieuze rijken die door de eeuwen heen tot de verbeelding hebben gesproken.

1. Atlantis

Volgens de Griekse filosoof Plato lag Atlantis in de Atlantische Oceaan voor de Straat van Gibraltar. Het was een uiterst ontwikkeld rijk, dat rond 10.000 v.Chr. in zee gezonken zou zijn.

De verhalen over Atlantis inspireerden Nazi-Duitsland in de eerste helft van de twintigste eeuw op diverse manieren. Expedities werden ingesteld om nakomelingen uit Atlantis te vinden en de legendes kwamen terug in de rassenleer.

2. Cibola en Quivira

In de 17e eeuw ontstonden in het tegenwoordige Mexico geruchten over gouden steden in het noorden: men zei dat daar een uiterst welvarend en een bijzonder ontwikkeld en verlicht volk woonde. Francisco Coronado deed een poging de gouden steden te vinden, maar vond niets anders dan tipi’s en huizen van gedroogde baksteen.

3. El Dorado

Een stad, een koninkrijk of misschien wel een heel imperium: er bestaan heel wat verhalen over El Dorado, dat diep in de Amazonejungle van Zuid-Amerika zou liggen.

Talrijke expedities hebben geprobeerd deze plaats te vinden, waaronder die van de conquistadores Franciso Orellana en Gonzalo Pizarro, die in 1541 een poging waagden. Deze poging eindigde rampzalig, maar Orellana werd de eerste Europeaan die de Amazone-rivier bevoer.

4. Hyperborea

Volgens de oude Grieken lag Hyperborea ergens in het hoge noorden, waar de zon de hele dag scheen. In de 18e en 19e eeuw inspireerde dit verhaal onder andere Noord-Europese en Noord-Amerikaanse volkeren ertoe zichzelf als Hyperboreanen te zien.

Ze beschouwden zichzelf als hoger en meer ontwikkeld dan zuidelijker landen en volkeren.

5. Lemuria

De geoloog Philip Sclater lanceerde in de 20e eeuw de theorie dat er in de Indische Oceaan een grote landmassa gelegen moet hebben. De theorie moest de overeenkomsten verklaren tussen de fauna in India en op Madagascar; Sclater noemde het vergeten continent Lemuria.

Wetenschappelijke inzichten over platenektoniek hebben later uitgewezen dat de biogeografische overeenkomsten verklaard kunnen worden zonder Lemuria. Bepaalde religieuze groepen geloven echter nog steeds in het bestaan ervan.

6. Mu

De Franse schrijver Augustus Le Plongeon kwam in de 20e eeuw met een theorie over het bestaan van een groot continent in de Atlantische Oceaan dat Mu zou moeten heten.

De Engelsman James Churchward dacht dat Mu in de Stille Oceaan lag en meende dat het de ontwikkeling van diverse talen en culturen in Azië zou kunnen verklaren.

In de jaren 1930 propageerde Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse staat, dat Mu de oorspronkelijke woonplaats van het Turkse volk was geweest.

7. Het Rijk van Pape Jan

Van de 13e tot de 18e eeuw werden overal in Europa verhalen verteld over het Rijk van Pape Jan (ook wel de priesterkoning), dat ergens in het Oosten zou moeten liggen.

Het zou een machtig land zijn en ontelbare expedities zijn ondernomen om het te vinden. Paus Alexander III stuurde er brieven heen. Hij kreeg geen antwoord, maar in het kader van de kruistochten beweerden geestelijken dat de priesterkoning ook met een leger op weg was naar het Heilige Land om te helpen bij het verdrijven van de ongelovigen.

8. Shambhala

Shambhala was een mysterieus koninkrijk, waarvan men zei dat het ergens in binnen-Azië zou moeten liggen. Het was een boeddhistische samenleving, waar mensen de hoogste graad van verlichting, inzicht en vrede hadden bereikt. De verhalen over Shambhala hebben de ontwikkeling van een aantal kleine religies in Europa en de VS beïnvloed en ook een rol gespeeld in de ontwikkeling van de literatuur, vooral binnen de mystiek en het occultisme.

Bron: Nationalencyklopædien