Sotheby's/National Archives of Canada
Franklin-expeditie, Francis Crozier, HMS Terror

14 foto’s van ten dode opgeschreven ontdekkingsreizigers gevonden

Een paar dagen voordat de noodlottige Franklin-expeditie van wal stak, poseerden Francis Crozier en 13 andere officieren voor de camera. Geen van hen overleefde de reis. Nu zijn er opnieuw foto’s opgedoken van de ten dode opgeschreven mannen.

Op een dag midden mei 1845 poseerden Francis Crozier en 13 van zijn medeofficieren voor de camera op het expeditieschip HMS Erebus. Het was zowel de eerste als de laatste keer dat de mannen op de foto gingen.

Drie dagen later voeren ze tijdens de Franklin-expeditie naar het noordwesten in de hoop de Noordwestelijke Doorvaart te vinden, de zeeroute langs het noordelijkste deel van Amerika.

Geen van hen overleefde de reis.

Uit vondsten – zoals notities verborgen onder een stapel stenen – blijkt dat de twee schepen van de expeditie, Erebus en Terror, vastzaten in het ijs ten noorden van de Canadese kust. In de jaren daarop stierven vermoedelijk alle bemanningsleden van de honger en de kou.

Toen het lot van de expeditie bekend werd, drukten kranten houtsneden af die gemaakt waren van de foto’s van de ontdekkingsreizigers.

Maar de originele foto’s gingen verloren – dachten we, want een nakomeling van expeditieleider sir John Franklin heeft een complete set overhandigd aan veilinghuis Sotheby’s.

De foto’s van de 14 officieren zijn daguerreotypieën, een vroege vorm van fotografie, gemaakt door fotograaf Richard Beard, die in 1841 ’s werelds eerste fotostudio opende in Londen.

Beard maakte twee sets kopieën. De tweede – en tot nu toe enige bekende set – wordt bewaard in het Scott Polar Research Institute, maar is niet compleet. Zo ontbreekt de foto van kapitein Crozier.

Franklin-expeditie, bemanning, Noordwestelijke Doorvaart

Er zijn 14 portretten van de 129 bemanningsleden van de Franklin-expeditie. Sir John Franklin staat op de 2e rij in het midden. Crozier staat rechts van hem.

© Sotheby's & National Archives of Canada

Expeditie eindigt in dodenmars

Crozier speelde een belangrijke rol tijdens de expeditie, want hij nam de overlevende deelnemers mee in de zoektocht naar hulp na Franklins dood.

Maar de zoektocht draaide uit op een dodenmars over het ijs.

Volgens geschiedkundigen was Crozier, die in 1848 omkwam, een van de laatste overlevenden van de expeditie.

De foto’s, nu te koop bij Sotheby’s in Londen, zijn versierd met verguldsel op de uniformknopen, epauletten en hoeden van de officieren.

De waarde van de foto’s wordt geschat op 150.000 tot 200.000 pond, wat overeenkomt met 175.000 tot 235.000 euro.