11 grote ontdekkingsreizigers

Ze verkenden onbekende gebieden op aarde en ontdekten landen, andere volkeren en schatten. Ontmoet Marco Polo en 10 andere grote ontdekkingsreizigers.

De Noorse poolonderzoeker Roald Amundsen bereikte als eerste de Zuidpool.

De mens is van nature nieuwsgierig. Dat is in de loop der tijden wel gebleken uit de drang om de onbekende streken op aarde te willen verkennen. Talrijke ontdekkingsreizigers hebben zich op plekken gewaagd waar niemand eerder was geweest, en ze hebben er onbekende landen, volkeren, soorten en schatten ontdekt.

Hier volgt een overzicht van de 11 belangrijkste ontdekkingsreizigers en hun wapenfeiten.

1. Hanno uit Carthago (leefde rond 500 v.Chr.)

Verkende de noord- en noordwestkust van Afrika. Volgens sommige verhalen kwam hij tot Centraal Afrika, waar hij waarschijnlijk een van de eerste beschrijvingen van gorilla's optekende.

2. Pytheas ( ca. 380 v.Chr.-310 v.Chr.)

Deze Griekse navigator, afkomstig uit Marseille in Zuid-Frankrijk, was de eerste die om de Britse eilanden voer, en verkende ook het huidige Duitsland.

3. Marco Polo (1254-1324)

De Venetiaan Marco Polo nam de zijderoute naar China en verkende jarenlang China en grote delen van West-Azië.

4. Christoffel Columbus (1451-1506)

In 1492 kwam Columbus aan in de Nieuwe Wereld, waar hij verschillende expedities naar het Caribisch gebied ondernam. Hij zette echter nooit voet aan wal in Noord-Amerika.

5. Vasco da Gama (1469-1524).

Had een lange carrière als ontdekkingsreiziger, en behoorde tot de eersten die de Afrikaanse kaap rondden om zo naar Indië te varen.

6. Ferdinand Magellaan (1480-1521).

Met zijn expeditie voer hij als eerste volledig om de aarde, en vervolgens als eerste Europeaan over de Stille Oceaan. Dat gebeurde op een ongebruikelijk stille dag, en daaraan heeft de oceaan zijn naam te danken. Magellaan kwam echter nooit thuis, hij overleed op de Filipijnen.

7. Jacques Cartier (1491-1557).

Fransman Cartier had zijn blik vooral op het noorden gericht, en hij was degene die Canada ontdekte.

8. Abel Tasman (1603-1659).

De Nederlander Abel Tasman staat onder meer te boek als de ontdekker van Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

9. David Livingstone (1813-1893).

De Schotse missionaris Livingstone was de eerste Europeaan die Centraal Afrika echt verkende. Hij zag ook als eerste Europeaan de Victoriawatervallen.

10. Fridtjof Nansen (1861-1930).

De Noor Nansen stak als eerste in 1888 het Groenlandse landijs over.

11. Roald Amundsen (1872-1928).

Amundsen bereikte als eerste de Zuidpool. Hij voer bovendien als eerste door de Noordwestelijke Doorvaart, maar tijdens zijn pogingen om ook de Noordpool te bereiken, verdween hij.

Bron:
www.library.thinquest.org