10 hoogtepunten in de duikgeschiedenis
Al duizenden jaren probeert de mens onder water te verblijven. Hier volgen tien hoogtepunten in de duikgeschiedenis.

Berlijn 1946. Duikers zijn op weg naar de bodem van het Oder-Spreekanaal, dat door het werk aan de Berlijnse U-Bahn en S-Bahn is overstroomd.
Het water is altijd het grote, onbekende element geweest voor ons mensen. Wij zijn er niet op gebouwd om in het natte element te leven, of het nu zoet of zout is. Toch streeft de mens er al duizenden jaren naar om de kunst onder water te verblijven, te leren. Dit zijn de tien belangrijkste gebeurtenissen in de duikgeschiedenis.
500 v.Chr.
De Griek Scyllias bewijst dat het feit dat de mens onder water kan verblijven – hoe kort ook – zijn voordelen heeft. Het lukt hem de ankertrossen los te snijden van alle schepen van de Perzische koning Xerxes I, die daardoor naar zee drijven. Daarna zwemt Scyllias 15 kilometer om de Grieken te waarschuwen voor een ophanden zijnde aanval.
1690
De Engelsman Edmond Halley krijgt het patent op een praktische en goed werkende duikerklok. Hiermee wordt meerdere keren naar een diepte van wel 20 meter gedoken voor een periode van maximaal anderhalf uur.
1776
De Amerikanen beseffen het militaire belang van onderwatervaartuigen in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Engeland. Met behulp van het met de hand aangedreven vaartuig Turtle vallen de Amerikanen in de haven van New York de HMS Eagle aan en proberen ze explosieven op de romp aan te brengen. De poging mislukt echter.
1823
De Engelse uitvinder Charles Deane krijgt het patent op een ‘rookhelm’ voor brandweermannen. De helm wordt echter vooral gebruikt als duikhelm en vormt de basis voor de zware helmduikpakken, die nog steeds worden gebruikt.
De jaren 1930
De Amerikaan Guy Gilpatric gebruikt als eerste een duikbril bij het onder water zwemmen, en later ook zwemvliezen en een snorkel. De uitrusting betekent een belangrijke stap naar de huidige, uitgebreide outfit van sportduikers.
1934
William Beebe en Otis Barton worden tot een diepte van bijna 1000 meter neergelaten in een zogenaamde bathysfeer, een holle, stalen bol die aan kabels onder een schip hangt.
1942-1943
De Franse luitenant Jacques-Yves Cousteau en de ingenieur Emile Gagnan vinden een regulator uit die in combinatie met flessen samengeperste lucht door duikers kan worden gebruikt. Dit ontketent een revolutie die het uiteindelijk voor gewone mensen mogelijk maakt om de wereld onder zee te ontdekken.
1953
De eerste uitgave van ‘De stille wereld’ van Jacques Cousteau verschijnt. Dit boek gaf de belangstelling voor duiken onder gewone mensen een enorme impuls.
1960
Jacques Piccard en Don Walsh duiken 10.916 meter naar de bodem van de Marianentrog in de bathyscaaf Trieste, ontworpen door Piccards vader Auguste. Dit is nog altijd de diepste duik die ooit is ondernomen.
1962
In de buurt van Marseille wordt een groot aantal experimenten uitgevoerd die het mogelijk moeten maken langdurig onder water te blijven. Twee duikers zitten zeven dagen lang 11 meter onder de oppervlakte in een onderwatercapsule. Latere proeven verlengen die tijd nog aanzienlijk.
Bronnen:
www.divinghistory.com
Lawrence Martin: A brief history of diving (www.lakesidepress.com)