Massagraf blootgelegd in Vallei der Koningen

Archeologen hebben circa 50 mummies opgegraven in de Vallei der Koningen in Egypte. Er zijn verschillende met naam genoemde prinsen en prinsessen bij.

De mummies werden in de oudheid door grafrovers beschadigd en in brand gestoken.

50 mummies gevonden in Vallei der Koningen

De beroemdste begraafplaats van Egypte, de Vallei der Koningen, heeft nog veel geheimen prijs te geven. In het zogeheten graf DK40 zijn ongeveer 50 mummies ontdekt van ruim 3000 jaar oud. 30 van deze mummies konden worden geïdentificeerd aan de hand van de inscripties op de kisten.

Volgens Susanne Bickel van de Universität Basel, die de opgraving leidt, heeft haar team ten minste acht nog onbekende prinsen en prinsessen geïdentificeerd.

De mummies zijn gevonden in een onderaards grafcomplex van vier kamers. Het graf is waarschijnlijk al in de oudheid bezocht door rovers, die de mummies bij hun jacht op kostbaarheden toetakelden en vervolgens het graf in brand staken. Daardoor zijn de mummies zwaar beschadigd. Volgens Bickel waren de meeste doden verwanten van de twee farao’s Thoetmosis IV en Amenhotep III, die in de 14e eeuw v.Chr. leefden.

Behalve de prinsen en prinsessen werden er diverse buitenlandse vrouwen en een aantal kinderen en zuigelingen aangetroffen, allen zorgvuldig gebalsemd. Door onderzoek naar de mummies hopen de archeologen meer inzicht te krijgen in het leven aan het hof van de farao.