Wie liep als eerste rond de aarde?

Heeft iemand ooit geprobeerd rond de aarde te lopen?

Dave & John Kunst

Afghanistan. Rovers zijn uit op het geld van Dave en John, dat ze niet hebben. John wordt doodgeschoten.

De broers Dave en John Kunst verlieten op 20 juni 1970 hun huis in de staat Minnesota in de VS voor een voettocht rond de aarde. Anderen hadden al een tocht per schip, vliegtuig en fiets gemaakt, maar te voet was het nog nooit geprobeerd.

Met een muildier om hun voorraden te dragen togen de gebroeders Kunst richting New York. Ze vlogen de Atlantische Oceaan over en gingen in Portugal verder. In Europa ontmoetten ze onder anderen prinses Grace Kelly in Monaco en de Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdal in Italië.

De broers liepen via het Midden-Oosten naar Afghanistan, waar ze door rovers beschoten werden. John overleed, en Dave overleefde het door te doen of hij dood was. Hij verbleef vier maanden in de VS om te herstellen, waarna hij naar dezelfde noodlottige plek in Afghanistan terugkeerde en de voettocht voortzette.

China en de Sovjet-Unie mocht hij niet in, en Dave vloog naar Australië. Halverwege het continent stierf zijn muildier, en hij had geen geld voor een ander. Een Australische vrouw redde hem door zijn wagen met haar auto te trekken. Zo bereikten ze Sydney, waarvandaan Dave naar de VS vloog. Op 5 oktober 1974 was Dave Kunst eindelijk thuis. Hij trouwde later met zijn redster.