Nieuw boek: Earhart opgepakt door Japanners
De legendarische pilote Amelia Earhart werd tijdens haar poging de wereld rond te vliegen in 1937 gevangengenomen door de Japanners. Na de oorlog leefde ze onder een valse naam, zo stelt de schrijver van een nieuw boek.

Amelia Earhart vloog in 1932 als eerste vrouw solo de Atlantische Oceaan over. Deze prestatie maakte haar wereldberoemd, en ze schreef meerdere boeken over haar avonturen.
Earhart verdween spoorloos
In 1937 verdween de Amerikaanse pilote Amelia Earhart spoorloos tijdens een poging rond de wereld te vliegen. Sindsdien vragen historici zich af hoe een van de beroemdste vrouwen van de 20e eeuw zomaar in rook kon opgaan.
De Amerikaanse schrijver W.C. Jameson zegt het raadsel echter te hebben opgelost.
'Amelia Earhart was spion'
Officieel stortte de ervaren vliegenier Earhart neer bij een eilandje in de Stille Oceaan omdat haar brandstof op was en ze in slecht weer was beland.
Maar volgens Jameson werkte Amelia Earhart in werkelijkheid als spion voor de VS en was haar poging om rond de wereld te vliegen slechts een dekmantel om de Japanners te bespioneren.
Earharts vliegtuig was namelijk voorzien van speciale camera's die Japanse militaire installaties op de eilanden in de Stille Oceaan moesten fotograferen.
Earhart moest haar naam veranderen
Ze werd echter gevangengenomen door de Japanners en bracht de Tweede Wereldoorlog door in een gevangenenkamp, zo stelt Jameson.
Na de Japanse capitulatie in 1945 werd ze vrijgelaten en keerde ze terug naar de VS, waar ze tot haar dood in 1982 onder een valse naam leefde.
Volgens Jameson werd Earhart gedwongen een nieuwe identiteit aan te nemen omdat president Franklin D. Roosevelt bang was dat het zijn reputatie zou schaden als bekend werd dat hij een populaire beroemdheid als Earhart jarenlang in een kamp had laten zitten zonder een poging te doen haar te bevrijden.
'Roosevelt zou als een laffe, ondeugdelijke president zijn bestempeld. Zijn imago had dit schandaal nooit overleefd,' aldus Jameson in de Britse krant Daily Mail.