De drie mannen dragen laarzen van rendierhuid en trekken twee sleden van in totaal 350 kilo mee.

Door de hel van de Zuidpool – voor een ei

In hartje poolwinter gaan drie mannen eropuit om eieren van de keizerspinguïn te zoeken. Een week later zijn de poolvorsers de dood nabij. Hun adem bevriest meteen en ze zijn het gevoel in hun tenen kwijt, maar ze weigeren hun missie op te geven.

Poolvorsers op zoek naar eieren

Drie mannen dwalen rond in het donker, terwijl de ijzige wind in hun gezicht snijdt. In hun leren wanten houden ze vijf grote eieren van de keizerspinguïn, die ze na een wekenlang gevecht met de elementen hebben weten te bemachtigen.

Het drietal bestaat uit de Britse zoöloog Edward Wilson en de twee avonturiers Henry Bowers en Apsley Cherry-Garrard. Ze maken deel uit van de expeditie Terra Nova van de poolreiziger Robert Falcon Scott, die in 1911 is geland op Antarctica. Als eersten in de geschiedenis gaan de drie op zoek naar eieren van de keizerspinguïn. Als ze die vinden, denken ze een van de grootste raadsels van de wetenschap te kunnen oplossen: de 'missing link' tussen reptielen en vogels.

Eieren barsten tijdens barre tocht

Na een uitputtende tocht van drie weken door het uiterste zuiden van de aarde hebben de drie hun felbegeerde onderzoeksobjecten te pakken gekregen. Behoedzaam lopen ze terug naar hun hut als twee van de vijf eieren plotseling barsten. Nu zijn er nog drie over, en de mannen hebben nog een tocht van drie weken door het ijzige poollandschap voor de boeg. Als ze niet met ten minste één intact ei terugkomen, is de expeditie mislukt.

Lees hoe het afliep met de poolreizigers en de overgebleven eieren. Download het hele artikel uit Historia 1/2015.

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...