Archeoloog vindt kamp van woestijnheld

Een foto die in de Eerste Wereldoorlog in de woestijn van Jordanië is genomen, leidde naar een legerkamp van Lawrence of Arabia.

Deze foto van het kamp bracht de archeologen op het juiste spoor.

Kamp Lawrence of Arabia is vrijwel intact

In de woestijn van Jordanië is een vrijwel intact guerrillakamp gevonden dat door de beroemde Britse officier Lawrence of Arabia is gebruikt. De archeologen achter de ontdekking troffen er patronen en
ander oorlogstuig aan dat de Brit en zijn Arabische guerrillastrijders gebruikten in hun strijd tegen de Ottomaanse troepen.

"Op het terrein van de archeologie van moderne conflicten is dit te vergelijken met de vondst van het graf van Toetanchamon," aldus Neil Faulkner tegen MailOnline.

Kamp gevonden na vier jaar zoeken

Hij ontdekte het kamp samen met zijn collega John Winterburn, die er op dat moment al vier jaar naar op zoek was. Winterburns zoektocht begon toen hij een schetsje van de locatie van het kamp vond, in 1918 gemaakt door een Britse piloot.

Een foto van Britse soldaten voor een opvallende heuvel die Lawrence had beschreven, betekende de doorbraak. De archeologen zochten de coördinaten op met behulp van Google Earth, voerden die in op een gps en trokken te voet het gebied binnen. Ze vonden de heuvel precies op de verwachte plek – en daarbij de restanten van het guerrillakamp.

"Het kamp is gebruikt als basis voor veel van de legendarische aanvallen op de Hidjazspoorweg," zegt Winterburn. Het is de eerste keer dat er een Brits kamp is gevonden in Jordanië.