L'Olonnais was een stuk wreder dan de meeste piraten. Hij had een neus voor piraterij en werd dan ook al snel kapitein.

Wrede piraat rukte hart van gevangene uit

De Franse piraat François l'Olonnais werd niet voor niets de 'gesel van de Spanjaarden' genoemd. Tijdens een plundertocht rukte hij het hart van een Spaanse gevangene uit en zette hij - voor de ogen van de andere gevangenen - zijn tanden erin.

Franse piraat ging op rooftocht in jungle van Honduras

De piratenkapitein François l'Olonnais en zijn mannen maakten in 1668 de kusten van Honduras onveilig. Op zoek naar een buit gingen ze aan land en trokken ze richting de junglestad San Pedro Sula.

In de jungle vochten de piraten met gewapende Spanjaarden, die ze mar ternauwernood wisten te verslaan. De Spanjaarden vertelden dat er verderop in de jungle nog meer gewapende mannen waren.

Piraat rukt hart van gevangene uit

L'Olonnais martelde zijn gevangenen om hen zo ver te krijgen hem een kortere route door de jungle naar San Pedro Sula te tonen.

De piraat Exquemelin was erbij en schreef later:

"Toen liet hij een van hen aan een boom binden, en als een razende duivel hieuw hij zijn borstkas open, nam er een hap van en smeet het naar het hoofd van een van de andere gevangenen. Hij riep: 'Toon me een kortere weg, of ik doe hetzelfde met jou!' Hij had de arme zielen de stuipen op het lijf gejaagd, en ze beloofden hem de andere weg te wijzen."

L'Olonnais en zijn mannen bereikten uiteindelijk San Pedro Sula, dat ze meedogenloos leegplunderden.

L'Olonnais eindigde op het vuur

Slechts een paar maanden later was het geluk van L'Olonnais op: hij leed schipbreuk bij Guatemala en eindigde op het vuur van plaatselijke indianen, die hem opaten.

Lees meer over piraten

Lees het hele verhaal van de zeerover Exquemelin over het harde bestaan als piraat in de Cariben:

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...