Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix
Hacker John Draper

Wie was de eerste hacker?

Een plastic fluitje. Meer had John Draper niet nodig toen hij in 1971 het Amerikaanse telefoonnet hackte. In de jaren daarop groeide het aantal hackaanvallen gestaag.

Het is moeilijk vast te stellen wie de eerste hacker was, doordat de precieze definitie van een hacker onduidelijk is. Maar een van de eerste hackers die we kennen was de Amerikaanse computerprogrammeur John Draper – bijgenaamd Captain Crunch. Hij hackte als eerste een van de grootste computernetwerken die begin jaren 1970 publiek toegankelijk waren: het telefoonnet.

Nu gebruiken hackers geavanceerde digitale hulpmiddelen, maar Draper had alleen een plastic fluitje nodig dat in een pak cornflakes had gezeten. De elektronische schakelborden uit die tijd gebruikten hoogfrequente geluiden om gesprekken door te schakelen, en Draper ontdekte dat het fluitje een toon kon produceren die langeafstandsgesprekken mogelijk maakte.

Hacker John Draper

John Draper hackte het Amerikaanse telefoonnet met een plastic fluitje.

© Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

Hacker krijgt vijf jaar cel

Computerhacks kregen in de jaren 1980 voet aan de grond, toen steeds meer mensen een computer hadden. Een van de beroemdste hackers was Kevin Mitnick, die al in 1979 op 16-jarige leeftijd inbrak op het computernetwerk van een technologiebedrijf.

In de jaren erop steeg het aantal hackaanvallen enorm, en in 1986 nam het Amerikaanse Congres een wet aan die het inbreken in computersystemen verbood. Op basis daarvan werd Mitnick in 1988 veroordeeld tot één jaar cel. Daarna ging hij echter gewoon door. Mitnick kwam op de Most Wanted-lijst van de FBI te staan, tot hij in 1995 voor vijf jaar in de gevangenis belandde.