Shutterstock
Ratten

Wat is marteling met ratten?

In de Tachtigjarige Oorlog werden gevangenen levend opgegeten door ratten. De barbaarse martelmethode bleef eeuwenlang in gebruik, en in de jaren 1980 gaven Zuid-Amerikaanse doodseskaders er een nieuwe draai aan.

Terwijl de vastgebonden gevangene doodsangsten uitstaat, zet de beul een schaal van aardewerk op de blote buik van de man, met de open kant naar beneden. De schaal zit vol ratten.

In het begin voelt de gevangene alleen de pootjes van de ratten, maar als de beul gloeiende kooltjes op de schaal legt, maakt het kriebelige gevoel plaats voor pijn. Ondraaglijke pijn.

Vanwege de hitte raken de ratten in paniek, en terwijl de gevangene het uitschreeuwt, beginnen de dieren volgens een bron zich een weg te knagen ‘tot aan de darmen van het slachtoffer’ om aan de hitte te ontsnappen.

VIDEO: Was marteling met ratten de ergste foltermethode?

Video

Tachtigjarige Oorlog

De oude Romeinen martelden al met ratten, maar het eerste gedocumenteerde geval, dat hierboven beschreven is, vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), toen de Nederlanden zich losmaakten van Spanje.

De geuzenleider Diederik Sonoy zou ratten gebruikt hebben om militaire geheimen te ontfutselen aan gevangengenomen Spanjaarden.

Deze martelmethode was naar verluidt zeer effectief. Vaak begon de gevangene al te praten voordat Diederik Sonoy de kooltjes tevoorschijn had gehaald.

Ratten

Ratten hebben scherpe tanden waarmee ze veel dingen kunnen doorknagen – ook mensenvlees.

© Shutterstock

Zuid-Amerika blaast methode nieuw leven in

Zelfs in de jaren 80 van de vorige eeuw werd er nog gemarteld met ratten. De militaire dictaturen van Brazilië, Uruguay, Argentinië en Chili folterden in die tijd hun politieke gevangenen.

Met name de Chileense dictator Augusto Pinochet was berucht om de rattenmarteling, die sterk deed denken aan de variant uit de Tachtigjarige Oorlog.

In Argentinië ontwikkelden doodseskaders hun eigen versie van de gruwelijke methode: ze brachten ratten in de anus of vagina van het slachtoffer door een buis in de lichaamsopening te steken.