Library of Congress
Kolonisten en indianen

Wanneer vond het eerste schoolbloedbad plaats?

In de 18e eeuw waren de Europese kolonisten in Noord-Amerika in oorlog met de indianen. Het conflict nam een tragische wending toen een groep indianen in 1764 een school met kleine kinderen aanviel.

Het eerst bekende geval van een bloedbad op een school vond plaats op 26 juli 1764 in Pennsylvania in de VS. Vier Lenape-indianen drongen een schooltje binnen, waar het hoofd, Enoch Brown, een groep kinderen lesgaf.

Kolonisten en indianen

De Amerikaanse indianen en kolonisten lagen in de 18e eeuw vaak met elkaar overhoop.

© Library of Congress

Toen Brown de vier krijgers zag, smeekte hij hen volgens ooggetuigen om de kinderen te sparen, waarop hij met een knots neergeslagen en gescalpeerd werd. Vervolgens stortten de aanvallers zich op de kinderen, die ook gescalpeerd werden. Het hoofd van de school en tien kinderen kwamen om het leven.

Bath School

De school in Bath werd opgeblazen door een man die verbitterd was omdat hij zijn baan als penningmeester was kwijtgeraakt.

© The Detroit News

Boze penningmeester blies school op

Sluipschutter vuurde om zich heen

De eerste massaschietpartij op een school vond ruim 200 jaar later plaats, in 1966, toen Charles Whitman op de University of Texas 16 mensen doodde en 31 mensen verwondde. Whitman was voormalig sluipschutter bij het marinekorps en studeerde architectuur aan de universiteit. Hij had verschillende psychische aandoeningen.

Charles Whitman

Een van de slachtoffers van Charles Whitman was zijn vrouw Kathleen, die hij vier jaar eerder had ontmoet.

© Wikicommons

Op 1 augustus 1966 kort na middernacht vermoordde Whitman zijn moeder en vrouw, waarna hij ’s ochtends tot de tanden gewapend naar de universiteit ging. Hij verschanste zich in een toren en schoot bijna twee uur lang op willekeurige mensen. Het bloedbad eindigde pas toen Whitman door de politie werd doodgeschoten.