De Duitse politie heeft vier verdachten gearresteerd in een zaak rond gestolen gouden munten uit 100 v.Chr.
Een van de verdachten was in het bezit van 18 goudklompjes, die volgens voorlopige analyses overeenkomen met het goud van de gestolen munten uit het Kelten- en Romeinenmuseum in Manching.
Volgens de politie hebben de dieven circa 70 van de 2000 jaar oude munten omgesmolten, maar rechercheurs hopen nog steeds de rest van de gestolen goudschat te vinden.
Bijzonder viertal pleegde Hollywoodwaardige museumroof
De vier gearresteerden zijn een elektrotechnicus, een boekhouder, een winkelmanager en een medewerker van een sloopbedrijf.
Volgens de recherche hebben ze op 22 november 2022 telefoonkabels doorgeknipt bij het museum in Manching. Met een apparaat dat alarmsignalen verstoort braken ze in zonder de beveiliging van het museum te activeren.
Na slechts 9 minuten stonden ze weer buiten met 483 Keltische gouden munten ter waarde van ruim 1,5 miljoen euro.
De groep wordt van meer diefstallen verdacht – maar niet van archeologische schatten – vanaf 2014 in Duitsland en Oostenrijk, zegt Guido Limmer van de Beierse staatsrecherche.
De politie spoorde de gouddieven op met behulp van DNA op gereedschap dat bij de inbraak werd gebruikt.
Op 18 juli deden Duitse agenten invallen in 28 panden, waar ze nog meer gereedschap vonden dat vermoedelijk gebruikt was bij de diefstal en een plastic zak met de 18 gesmolten goudklompjes.

De meer dan 2000 jaar oude munten wegen 3,7 kilo, en het Keltische goud is ruim 1,5 miljoen euro waard.
Grootste vondst van Keltische gouden munten is waardevol
De 3,7 kilo gouden munten kwamen uit een opgraving van een Keltische nederzetting in de buurt van Manching.
Archeologen begonnen in 1892 met het blootleggen van het dorp uit de ijzertijd, maar de munten werden pas in 1999 ontdekt en worden beschouwd als de grootste Keltische muntvondst van de 20e eeuw.
De Keltische nederzetting diende waarschijnlijk als marktplaats voor twee grote handelsroutes die elkaar kruisten waar de Donau samenvloeit met de rivier de Paar.
Archeologen weten niet zeker waarom de Kelten de nederzetting in Manching tussen 50 v.Chr. en 100 n.Chr. verlieten.
Eén theorie is dat de Germanen en de Cimbren de stad verwoestten op hun tocht van Jutland naar Rome. Volgens anderen maakte de Gallische Oorlogen van Julius Caesar de handelsroutes te onveilig en verloor de Keltische marktplaats zo zijn bestaansgrond.
De politie van Beieren is zekerder van haar zaak. Het bewijs tegen de vermeende gouddieven is ‘overweldigend’, aldus een woordvoerder.
Volgens de recherche waren de dieven blijkbaar bezig met hun volgende buit. Ze hadden auto’s gehuurd om andere musea, o.a. rond Frankfurt en Trier, te bezoeken.
Maar nu hoeven archeologen en museumconservatoren in Duitsland zich hopelijk minder zorgen te maken over hun historische schatten.