Wikimedia Commons
veen schedel

Veenlijk ‘hielp’ politie moordenaar te vinden

Toen turfstekers in 1983 een lugubere vondst deden in een Brits veengebied, had niemand gedacht dat dankzij het 1600 jaar oude veenlijk een moord zou worden opgelost.

In 1961 verdween Malika de Fernandez spoorloos uit haar woning. Ze woonde in de buurt van het moerasgebied Lindow Moss, 20 kilometer ten zuiden van de Engelse stad Manchester. De politie vermoedde dat ze was vermoord door haar ex-man, Peter Reyn-Bardt, maar zonder lichaam konden de rechercheurs weinig doen.

22 jaar later loste een slimme politieman de zaak op met behulp van een veenlijk. In 1983 vonden turfstekers een mensenhoofd in Lindow Moss. Het zuurstofarme veenwater had het hoofd zo goed geconserveerd dat de mannen door een gat in de schedel de hersenen konden zien. Ze schakelden de politie in, die een onderzoek in gang zette.

Een van de agenten kwam op het idee van de gelegenheid gebruik te maken om de onopgehelderde verdwijningszaak uit 1961 op te lossen, en zocht Peter Reyn-Bardt op. Toen die hoorde dat in het veen de goed bewaarde resten van een vrouw waren gevonden, brak hij. Reyn-Bardt bekende dat hij zijn ex-vrouw had gewurgd, in stukken had gesneden en in het veen van Lindow Moss had gegooid.

‘Het is al zo lang geleden, ik had niet gedacht dat ik nog gepakt zou worden,’ zei hij.

Ex-vrouw dreigde met politie

Peter Reyn-Bardt vertelde dat hij homo was, en dat zijn ex hem en zijn minnaar wilde afpersen. Ze had gedreigd om hen aan te geven bij de politie, want homoseksualiteit was in de jaren 1960 nog illegaal in Groot-Brittannië. Het kwam tot een handgemeen, waarbij hij haar had gedood.

De bekentenis leidde tot een levenslange gevangenisstraf voor Peter Reyn-Bardt. Later bleek uit onderzoek dat de stoffelijke resten niet van Malika de Fernandez waren. Experts stelden vast dat de vrouw in het veen 1600 jaar oud was en waarschijnlijk in de ijzertijd aan de goden was geofferd. Toen was het te laat voor Reyn-Bardt, die vergeefs zijn bekentenis probeerde in te trekken.