Vestland Fylkeskommune
Noorwegen rotstekeningen penis

Vandaal krast penis in 6000 jaar oude Noorse rotstekeningen

Noorse archeologen zijn woedend: een vandaal heeft nationaal erfgoed onherstelbaar beschadigd, omdat hij rechtstreeks in het gesteente heeft gekrast. De politie doet onderzoek en de dader hangt een zware straf boven het hoofd.

Afbeeldingen van geslachtsorganen komen wel vaker voor op rotstekeningen in Scandinavië.

Maar de penis waarmee bezoekers geconfronteerd worden bij Ause op het Noorse eiland Kinn is zo’n 6000 jaar jonger dan de overige rotstekeningen, en in een iets andere stijl.

Een (op het moment van schrijven) onbekende dader heeft een grote penis in het oude kunstwerk gekerfd, samen met wat initialen, het getal 23 en enkele onzinfiguren.

‘Wat het duidelijkst is, is een mannelijk geslachtsdeel dat in het gesteente is gekrast,’ zegt Per Morten Ekerhovd van de provincie.

Toeristen vernietigen cultureel erfgoed

Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie, die een onderzoek is gestart.

Veel Noren zijn boos over het vandalisme. Zo ook Trond Klungseth Lødøen, docent archeologie bij het universiteitsmuseum in Bergen: ‘Ik word er woedend van. Het is verschrikkelijk.’

Lødøen denkt dat de dader waarschijnlijk een argeloze toerist of bezoeker van de rotstekeningen is die zich niet heeft gerealiseerd welke schade hij heeft toegebracht aan een historisch monument.

Het vandalisme past in een lange reeks incidenten over de hele wereld, waarbij toeristen al of niet opzettelijk cultureel erfgoed hebben vernield.

In 2014 kreeg een toerist een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar nadat hij zijn initiaal (K) in een van de muren van het Colosseum in Rome had gekrast.

Noorwegen rotstekeningen penis

De schade aan het kunstwerk is onherstelbaar omdat de penis in de rots zelf is gekrast.

© Vestland fylkeskommune