Adam H T Geelle
universiteit van Garissa

Waar vond de dodelijkste massaschietpartij plaats?

In de vroege ochtend van 3 april 2015 bestormen vijf bewapende mannen een universiteit in Kenia, waar honderden studenten liggen te slapen. Een massale schietpartij volgt.

De dodelijkste massaschietpartij – van burgers tegen burgers – in de geschiedenis vond plaats in Kenia op 3 april 2015.

Vijf zwaarbewapende mannen bestormden de universiteit in Garissa, waar ze 148 mensen doodschoten en 79 mensen verwondden.

De daders handelden in opdracht van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab en schoten – volgens ooggetuigen – doelgericht op christelijke studenten en werknemers.

VIDEO: Ooggetuigen vertellen over de aanslag

Video

Overheid deed niets met signalen

Vóór de aanslag werd Garissa beschouwd als een van de veiligste gebieden van Kenia, want in de stad waren veel agenten en verschillende militaire kazernes.

Volgens sommige bronnen waren de autoriteiten gewaarschuwd voor een aanslag op een van de universiteiten in het land. In de dagen voor de aanslag ontvingen ze bovendien meldingen dat er verdachte personen waren gesignaleerd in Garissa – onder meer bij de universiteit.

Toch waren de politie en het leger niet bedacht op de aanslag toen mannen bewapend met AK 47-geweren en explosieven op 3 april 2015 om 5.30 uur de universiteit van Garissa bestormden.

universiteit van Garissa

Op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa vond in 2015 een bijzonder bloedige terroristische aanslag plaats.

© Adam H T Geelle

Terreurgroep claimde de aanslag

Volgens ooggetuigen werden ongeveer 700 studenten door de daders de slaapzalen uitgejaagd en opgedragen op de grond te gaan liggen met hun gezicht naar beneden.

Daarna schoten ze op de studenten. Sommige getuigen vertelden dat de terroristen de jongeren vroegen naar hun religie: christenen werden beschoten, moslims niet.

Toen veiligheidstroepen na 15 intense uren de universiteit betraden, waren er 148 slachtoffers overleden, en waren de vijf daders ook dood. Een dag later werd de aanslag geclaimd door de terreurgroep Al-Shabaab, die banden heeft met Al-Qaida.

LEES OOK: Schoolshootings – Geschiedenis herhaalt zich in sneltreinvaart