Bridgeman
Bloedbad in München

Hoeveel levens eiste de slachtpartij op de Olympische Spelen in 1972?

In de nacht van 4 op 5 september 1972 wordt het Israëlische Olympisch team gewekt door gewapende mannen. Niet veel later is München een bloedbad.

De Israëlische worstelaar Yossef Gutfreund is op 5 september 1972 om 4.30 uur wakker geworden van een gemorrel aan zijn deur en nu doet hij een wanhopige poging om de andere Israëlische Olympische sporters te wekken. In de gang staat een groep gewapende mannen die de deur probeert te forceren.

De worstelaar van 1 meter 95 werpt zich tegen de deur om ze buiten te houden, maar de mannen stormen de hotelkamer in, en even later zijn er 11 Israëli’s gegijzeld.

Terroristen willen gijzelaars neerschieten

De mannen waren leden van de Palestijnse terreurorganisatie Zwarte September, en met deze actie brachten ze de bloedige strijd tussen de Palestijnen en de Israëli’s van het Midden-Oosten naar de Olympische Spelen in München.

De terroristen eisten onder meer de vrijlating van 235 Palestijnen in Israël. Zolang aan die eis niet werd voldaan, zouden ze de gijzelaars een voor een doodschieten.

Terrorist

Gewapende en gemaskerde terroristen vermoordden alle Israëlische gijzelaars.

© CNN

Daders werden vrijgelaten

De volgende 24 uur onderhandelden de Duitse autoriteiten intensief met de terroristen. Na een tijdje stemden ze ermee in om een vliegtuig ter beschikking te stellen om de daders en gijzelaars naar Egypte te brengen.

Op het vliegveld deed de Duitse politie een rampzalige reddingspoging, waarbij uiteindelijk alle gijzelaars, vijf terroristen en een agent omkwamen – 17 personen.

Drie van de terroristen werden gevangengenomen, maar ze werden een maand later vrijgelaten in een gevangenenruil, ditmaal toen Zwarte September een Duits vliegtuig kaapte en dreigde het op te blazen.

Lees ook: Slachtpartij op de Olympische Spelen van München