Ritzau/Scanpix

Heinrich XIII Reuss plande coup tegen Duitsland

De leider van de verijdelde coup in Duitsland, prins Heinrich XIII Reuss, kan zijn voorouders herleiden tot het gevallen vorstendom Reuss. Zijn familiegeschiedenis gaat 900 jaar terug en kent hoogte- en dieptepunten – vooral die laatste.

‘Nu gaan we ze vermorzelen, het is niet leuk meer zo,’ bulderde prins Heinrich XIII Reuss volgens nieuwsblad Der Spiegel begin deze zomer in een afgeluisterd telefoongesprek.

De 71-jarige Duitse edelman van het Huis Reuss staat centraal in een samenzwering tegen de Duitse democratie. Hij wilde een coup plegen en daarna zelf het staatshoofd worden.

De ambitieuze prins heeft zijn hang naar macht niet van een vreemde.

De Reichsbürger streven naar herstel van het in 1871 in Versailles uitgeroepen Duitse keizerrijk.

© Bismarck Museum Friedrichsruh / Wikimedia

Reichsbürger wilden einde aan Duitse democratie

Prins Heinrich wil terug naar vorstelijk verleden

Het Huis Reuss gaat terug tot de 10e eeuw. Sindsdien regeerde de familie over het kleine vorstendom Reuss in Thüringen in het oosten van Duitsland.

Henrich is de kleinzoon van de laatste heerser van dit vorstendom, Hendrik XXVII.

Bij het Huis Reuss is het gebruikelijk om alle jongetjes Heinrich te noemen. Om de vele Heinrichs uit elkaar te kunnen houden, krijgen ze een nummer. De reden dat de huidige prins een lager nummer heeft dan zijn grootvader Hendrik XXVII, is dat volgens de familietraditie de nummering bij elke eeuwwisseling van voren af aan begint.

De laatste ‘echte’ vorst van Reuss, prins Hendrik XXVII, besteeg de troon in 1913, maar moest in 1918 alweer aftreden.

© Wartenberg Trust / Wikimedia

Na de Eerste Wereldoorlog en de val van het Duitse Rijk moest Heinrich XXVII aftreden en afstand doen van het vorstendom Reuss.

‘Dit gebeurde middels ongegronde druk, als gevolg van de Eerste Wereldoorlog, die aantoonbaar door buitenlandse mogendheden was begonnen,’ zei Heinrich Reuss in 2019 in een toespraak.

Hij benadrukte de destijds lage belastingen in het koninkrijk en de bloeiende hoofdstad Gera, die na 1918 in verval raakte.

Het vorstendom Reuss (rood) ligt in de huidige Duitse deelstaat Thüringen (stippellijn) en was ongeveer zo groot als Vlieland.

© Jonas Haxø / Wikimedia

‘Tot die tijd was alles goed in het rijk van het Huis Reuss en leidden de mensen een gelukkig bestaan. De overheid was overzichtelijk en transparant. Als er een probleem was, ging je naar de prins. Waar ga je nu heen? Tot wie moet je je wenden? Tot je vertegenwoordiger in de deelstaat, de Bondsdag of het Europees Parlement? Veel succes ermee!’ zei Heinrich Reuss sarcastisch.

🎬 Kijk hoe Heinrich Reuss de monarchie prijst:

Video

Couppleger strijdt voor zijn erfgoed

Naar eigen zeggen heeft hij 180 rechtszaken gevoerd tegen verschillende instanties in Duitsland om de kastelen, landerijen, kunstschatten en paleizen terug te krijgen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden alle adellijke eigendommen door het communistische DDR-regime geconfisqueerd. De rechtszaken leverden niet het verwachte resultaat op, maar Heinrich kreeg wel het oude jachtslot van de familie, Waldmannsheil, waar hij graag zijn weekenden doorbrengt.

Das Oberes Schloss dateert uit begin 13e eeuw en is een van de familiekastelen waarvan prins Heinrich XIII vindt dat ze weer eigendom moeten worden van het Huis Reuss.

© Wikimedia Commons

De prins woont in een penthouse in Frankfurt am Main met zijn 39-jarige vriendin Vitalia. Volgens de Duitse autoriteiten heeft zij geprobeerd contact te leggen met Rusland, maar is dat niet gelukt. De prins heeft zijn geld verdiend in de vastgoedsector.

Prins Heinrich heeft lang geleden gebroken met zijn familie, die zich van hem distantieert.