Public domain

Frankrijk levert Rode Brigades uit

Na 40 jaar worden zeven Italiaanse terroristen uitgeleverd. In de jaren 1970 begingen de Rode Brigades tal van wreedheden.

Zeven bij verstek veroordeelde terroristen worden nu aan Italië uitgeleverd. Daar werden ze tientallen jaren geleden berecht voor onder meer moord tijdens de ‘loden jaren’ van 1969 tot 1980, toen links en rechts elkaar bevochten in Italië.

In de jaren 1980 bood de socialistische president van Frankrijk, François Mitterrand, Italiaanse links-extremisten onderdak in zijn land, onder wie leden van de terreurgroep de Rode Brigades.

Ze mochten vrij leven in het land op voorwaarde dat ze hun activiteiten niet voortzetten en dat ze niet door een Italiaanse rechtbank waren veroordeeld voor een ernstig misdrijf. Maar in de praktijk was iedereen welkom, welke misdaden ze ook hadden gepleegd.

Sindsdien is de bescherming van Italiaanse terroristen door Frankrijk een twistpunt tussen de twee landen.

De Rode Brigades wikkelden hun slachtoffers vaak in hun rode vlag.

© Flanker

66-jarige terrorist uitgeleverd

Onder president Macron heeft Frankrijk zijn standpunt gewijzigd. Daarom pakte de Franse politie onlangs zeven leden van de Rode Brigades en Lotta Continua (De strijd gaat door) op. Zij waren onder meer veroordeeld voor moord, ontvoering en wapensmokkel.

Een van de zeven was Marina Petrella (66), die op oudejaarsavond 1980 de politiecommissaris van Rome vermoordde. Italiaanse politici zijn verheugd.

‘De herinnering aan de barbaarse daden leeft voort bij de Italianen,’ aldus premier Mario Draghi.