Shutterstock

Potscherven bezorgen Brit 15 jaar celstraf

Een gepensioneerde geoloog wilde een souvenir meenemen uit Irak. Nu wordt zijn vakantie verlengd met een verblijf in de gevangenis.

Laat vondsten uit de oudheid liggen. Altijd. Ook al zijn het maar potscherven. Dat is de les van een spraakmakend vonnis.

De 66-jarige Brit Jim Fitton, een gepensioneerd geoloog, nam op vakantie naar Irak deel aan een rondleiding door de oude stad Eridoe. Terwijl ze door de ruïnes liepen, zou de gids hebben gezegd dat hij best wat potscherven mocht oprapen en meenemen. Zo gezegd, zo gedaan.

Daar heeft Fitton nu spijt van. Toen hij een paar dagen later terug naar huis wilde vliegen, vonden douanebeambten de scherven in zijn bagage en werd hij gearresteerd. Na 10 weken achter de tralies kwam zijn zaak in Bagdad voor de rechter.

Vanwege een oude wet uit de tijd van Saddam Hoessein riskeerde de Brit de doodstraf, en om die reden deed zijn familie in Engeland een openbare oproep:

‘Jim neemt vaak kleine souvenirs mee van zijn reizen, als herinnering en om zijn ervaringen met ons te delen. Voor hem was het niet anders dan een steentje van het strand meenemen als herinnering aan een vakantie met zijn gezin,’ zei Fittons schoonzoon.

De Brit raapte potscherven op tijdens een rondleiding in Eridoe. De ruïne van deze 7400 jaar oude stad ligt aan de Eufraat in het zuiden van Irak.

© Thais Gilo

Hoger beroep

De rechtbank hechtte weinig waarde aan de verklaring en veroordeelde Fitton tot 15 jaar cel.

‘Mijn cliënt verdient deze straf niet. De antiquiteiten die bij hem thuis zijn gevonden, waren stenen en scherven zonder materiële of archeologische waarde,’ aldus Fittons Iraakse advocaat, die nu in beroep gaat.