SD-officier Walter Schellenberg kreeg na het Venlo-incident een IJzeren Kruis. Hij maakte Britse agenten wijs dat hij antinazi was.

Nazispionnen kidnapten Britse MI6-agenten

Geheim agenten proberen elkaar al 4000 jaar de loef af te steken. In 1940 moesten twee agenten van de Britse dienst MI6 het ontgelden.

13 augustus 2013 door Esben Mønster Kjær

Van spionnen wordt wel gezegd dat ze het op een na oudste beroep ter wereld hebben. De Assyriërs richtten al rond 1800 v.Chr. de eerste inlichtingendienst ter wereld op, en sindsdien zijn geheime diensten een onmisbaar onderdeel van het veiligheidsapparaat van landen.

SS had eigen spionnen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed ook de SS aan spionage. De Sicherheitsdienst (SD) vergaarde inlichtingen in het buitenland en maakte thuis jacht op vreemde geheim agenten.

Het grootste succes van de SD was de Venlo-affaire uit 1939. Op 9 november werden twee Britse agenten naar Venlo in het nog neutrale Nederland gelokt. Vlak bij de Duitse grens zouden ze een Duitse generaal ontmoeten die naar verluidt een coup tegen Hitler voorbereidde. Maar ze liepen regelrecht in de val.

Duitsers waren SD-agenten

De SD had het hele verhaal van de coup uit zijn duim gezogen. De dienst wilde weten of de Engelsen in contact stonden met oppositiegroeperingen. Duitse elitesoldaten staken in het geheim de grens over en omsingelden het café waar de twee Engelsen wachtten. Ze werden gevangengenomen en naar Duitsland gevoerd.

Het is nooit duidelijk geworden hoeveel de Engelse MI6-spionnen vertelden tijdens de verhoren. Maar de MI6 moest alle operaties staken die onthuld hadden kunnen worden. Na het voorval was de dienst extra voorzichtig met Duitsers die beweerden tegen Hitler te zijn.

Download pdf-artikel

Lees ook over andere dramatische acties in onze serie over spionage en geheim agenten.
(Let op: om het artikel te kunnen lezen, heb je een gratis account nodig op onze site.)

Bekijk ook ...