Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gouden rozenkrans van koningin Maria

Maria Stuarts rozenkrans gestolen

Na een inbraak mist een Brits museum de rozenkrans waarmee de Schotse Maria Stuart haar zenuwen in bedwang hield voor haar onthoofding.

arundelcastle.org

Het kasteel Arundel aan de Engelse zuidkust heeft ongenode gasten gehad. Toen het bijbehorende museum na een maandenlange lockdown weer open mocht, sloegen de dieven toe.

Op een vrijdagavond om 22.30 uur braken ze in en stalen ze gouden en zilveren voorwerpen met een totale waarde van 1,6 miljoen euro.

‘Er zijn diverse artefacten van groot historisch belang ontvreemd. Zoals de gouden rozenkrans die Maria Stuart droeg bij haar executie in 1587,’ zegt de politie van Sussex. Niet ver van de plaats delict werd de uitgebrande vluchtauto van de daders gevonden.

Koningin eindigt op schavot

Maria Stuart, door de Britten ‘Mary Queen of Scots’ genoemd, werd in 1543 tot koningin van Schotland gekroond. Diverse gouden en zilveren bekers die ze weggaf ter gelegenheid van haar kroning zijn ook verdwenen.

Het opvallendste sieraad, Maria’s rozenkrans, is niet alleen een mooi stukje vakmanschap uit de 16e eeuw, maar heeft ook een bijzondere geschiedenis.

Nadat Maria in 1567 tot aftreden was gedwongen, vluchtte ze naar Engeland, waar koningin Elizabeth I haar gevangenzette. De katholieke Maria vormde een bedreiging voor Elizabeths macht, en 20 jaar later kostte dat de Schotse haar leven.

Onderweg van haar cel naar het schavot bad Maria Stuart, en met haar rozenkrans hield ze bij hoe vaak ze ‘Ave Maria’ moest fluisteren.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg