arundelcastle.org
Gouden rozenkrans van koningin Maria

Maria Stuarts rozenkrans gestolen

Na een inbraak mist een Brits museum de rozenkrans waarmee de Schotse Maria Stuart haar zenuwen in bedwang hield voor haar onthoofding.

Het kasteel Arundel aan de Engelse zuidkust heeft ongenode gasten gehad. Toen het bijbehorende museum na een maandenlange lockdown weer open mocht, sloegen de dieven toe.

Op een vrijdagavond om 22.30 uur braken ze in en stalen ze gouden en zilveren voorwerpen met een totale waarde van 1,6 miljoen euro.

‘Er zijn diverse artefacten van groot historisch belang ontvreemd. Zoals de gouden rozenkrans die Maria Stuart droeg bij haar executie in 1587,’ zegt de politie van Sussex. Niet ver van de plaats delict werd de uitgebrande vluchtauto van de daders gevonden.

De executie van Maria Stuart is te zien in de blockbuster ‘Mary Queen of Scots’ uit 2018.

Koningin eindigt op schavot

Maria Stuart, door de Britten ‘Mary Queen of Scots’ genoemd, werd in 1543 tot koningin van Schotland gekroond. Diverse gouden en zilveren bekers die ze weggaf ter gelegenheid van haar kroning zijn ook verdwenen.

Het opvallendste sieraad, Maria’s rozenkrans, is niet alleen een mooi stukje vakmanschap uit de 16e eeuw, maar heeft ook een bijzondere geschiedenis.

Nadat Maria in 1567 tot aftreden was gedwongen, vluchtte ze naar Engeland, waar koningin Elizabeth I haar gevangenzette. De katholieke Maria vormde een bedreiging voor Elizabeths macht, en 20 jaar later kostte dat de Schotse haar leven.

Onderweg van haar cel naar het schavot bad Maria Stuart, en met haar rozenkrans hield ze bij hoe vaak ze ‘Ave Maria’ moest fluisteren.