Piraten teisteren de zeven zeeën al duizenden jaren. In de oudheid voerden de Romeinen meerdere keren oorlog tegen de talloze piratenvloten in de Middellandse Zee. Vooral de Illyriërs in wat nu de Balkan heet, waren berucht, en in de decennia rond 200 v.Chr. vielen de Romeinen meermaals Illyrië aan om tegen de piraten te vechten.
Het lukte ze echter niet om van de zeerovers af te komen, en in 75 v.Chr. werd Caesar zelf gegijzeld door een stel piraten die een grote som losgeld vroegen – en kregen. Een paar jaar later gaf de senaat de generaal Pompeius de opdracht om alle piraten te verslaan – en dat lukte grotendeels.
De Britten hadden genoeg van de piraten
In de Middellandse Zee beleefden de piraten echter geen gouden tijden, maar aan de andere kant van de wereld wel. Vanaf de jaren 1650 werd een groot deel van de Caraïben beheerst door zeerovers die de goedgevulde schepen van de kolonies plunderden.
Veel piraten kregen steun van Europese grootmachten die elkaars handelsroutes wilden verstoren. In het begin van de 18e eeuw hadden de Britten er echter helemaal genoeg van dat de onhandelbare piraten hun handel verpestten, en de Royal Navy doodde de meeste van hen.
Tegenwoordig zijn er nog steeds piraten actief op zeeroutes – bijvoorbeeld in de Rode Zee – maar nu hebben ze ook mobiele telefoons, motorboten en machinegeweren. Maar er wordt teruggevochten – het lukte het Deense fregat Esbern Snare in november 2021 om een piratenaanslag bij de kust van Nigeria te voorkomen.