Lewis, J. Patrick
Zwartbaard in een gevecht

Hoe lang zitten zeemogendheden al achter piraten aan?

Al sinds er schepen zijn, bestaan er plunderende piraten. Maar in de 18e eeuw hadden de Britten echt genoeg van de hebberige en bloeddorstige rovers.

Piraten teisteren de zeven zeeën al duizenden jaren. In de oudheid voerden de Romeinen meerdere keren oorlog tegen de talloze piratenvloten in de Middellandse Zee. Vooral de Illyriërs in wat nu de Balkan heet, waren berucht, en in de decennia rond 200 v.Chr. vielen de Romeinen meermaals Illyrië aan om tegen de piraten te vechten.

Het lukte ze echter niet om van de zeerovers af te komen, en in 75 v.Chr. werd Caesar zelf gegijzeld door een stel piraten die een grote som losgeld vroegen – en kregen. Een paar jaar later gaf de senaat de generaal Pompeius de opdracht om alle piraten te verslaan – en dat lukte grotendeels.

Zwartbaard in een gevecht

De Britse vloot spoorde in november 1718 de beruchte piratenkapitein Zwartbaard op en doodde hem.

© Lewis, J. Patrick

De Britten hadden genoeg van de piraten

In de Middellandse Zee beleefden de piraten echter geen gouden tijden, maar aan de andere kant van de wereld wel. Vanaf de jaren 1650 werd een groot deel van de Caraïben beheerst door zeerovers die de goedgevulde schepen van de kolonies plunderden.

Veel piraten kregen steun van Europese grootmachten die elkaars handelsroutes wilden verstoren. In het begin van de 18e eeuw hadden de Britten er echter helemaal genoeg van dat de onhandelbare piraten hun handel verpestten, en de Royal Navy doodde de meeste van hen.

Tegenwoordig zijn er nog steeds piraten actief op zeeroutes – bijvoorbeeld in de Rode Zee – maar nu hebben ze ook mobiele telefoons, motorboten en machinegeweren. Maar er wordt teruggevochten – het lukte het Deense fregat Esbern Snare in november 2021 om een piratenaanslag bij de kust van Nigeria te voorkomen.