Policía Nacional, Spain

Grote actie: Politie vindt 11.400 gestolen antiquiteiten

Een samenwerking tussen de Spaanse en Italiaanse politie heeft onlangs succes opgeleverd. In enkele dagen tijd werden er bij invallen meer dan 11.000 archeologische objecten in beslag genomen.

In Spanje vond de politie circa 400 voorwerpen – waaronder een mes en een soort hellebaard uit de bronstijd, en een zwaard uit de oudheid, een falcata. Dit zwaard, dat in de pre-Romeinse tijd op het Iberisch schiereiland in gebruik was, werd vaak kromgebogen voor de begrafenis van de eigenaar, maar dit exemplaar was nog recht en is daarom uiterst zeldzaam.

Op Sicilië deed de politie invallen bij twee woningen en nam zo’n 11.000 objecten in beslag, vooral afkomstig van illegale opgravingen. Soms waren de voorwerpen echter gestolen uit openbare of particuliere collecties.

VIDEO: De Italiaanse televisie doet verslag van de succesvolle actie.

Video

Sociale media hielpen de politie

Agenten kwamen de gestolen goederen op het spoor toen ze infiltreerden in de bendes terwijl die de vondsten via sociale media probeerden te verkopen.

Het onderzoek loopt nog en kan leiden tot de vondst van nog meer objecten, die aan hun rechtmatige eigenaars zullen worden teruggegeven of worden overgedragen aan de landen waar ze illegaal werden opgegraven.

Er zijn al verschillende mensen gearresteerd in verband met het onderzoek, en de politie verwacht dat er in de komende weken nog meer arrestaties zullen volgen.