Frankrijk is in chaos
Fousset was bepaald niet de eerste die een bezoekje kreeg van de bende, die zich Les Chauffeurs noemde: de stokers.
‘Een nieuw soort criminelen maakt het land onveilig. Ze worden chauffeurs genoemd omdat ze de voeten van hun slachtoffers verbranden om erachter te komen waar het geld is. Dit zijn geen geïsoleerde gevallen; het gaat om talrijke, goed georganiseerde bendes. De angst grijpt om zich heen, we moeten iets doen,’ meldde de regering in 1796.
Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Na de Franse Revolutie van 1789 was het land in staat van burgeroorlog en hadden misdadigers vrij spel.
Les Chauffeurs grepen hun kans. In vermomming gingen ze naar afgelegen boerderijen om het spaargeld van de bewoners te roven.
Van slachtoffers die zich verzetten, werden de voeten overgoten met likeur of ingesmeerd met vet, waardoor ze beter brandden.
In de streek rond Chartres liep een boer brandwonden over zijn hele lichaam op toen de bende hem vier keer in de haard gooide om hem aan het praten te krijgen.
De bende was twee jaar actief en trok een spoor van bloed door het land. 12 dagen na de overval overleed Nicolas Fousset aan zijn verwondingen.
Mensen in de buurt waren woedend om wat er met de aardige monsieur Fousset was gebeurd. De gendarmes, die hun handen al vol hadden, voelden zich gedwongen meer te patrouilleren.
Zwervers brengen agent op het spoor
Korte tijd later arresteerde de gendarme Pierre-Pascal Vasseur een haveloos stel, een man en een vrouw, die rond Orgères over de wegen zwierven en tegen mensen schreeuwden.
Tijdens het verhoor liet de man los dat hij lid was van Les Chauffeurs.
Hij noemde de naam van een groot aantal mededaders, vermoedelijk om strafvermindering te krijgen.
Vasseur wilde de zaak tot op de bodem uitzoeken. Ruim vier maanden reisde hij te paard door het land om bendeleden te verhoren en te arresteren.
Zo’n 300 mannen, vrouwen en kinderen werden verhoord. Vasseur betrapte de harde kern van de bende op heterdaad toen ze in een bos een overval aan het beramen waren op een kasteel en zes boerderijen bij Toury.
In maart 1800 werden er 45 mannen en 37 vrouwen voor de rechtbank gebracht. Intussen was de situatie in Frankrijk veranderd. In november 1799 had generaal Napoleon de macht gegrepen en zichzelf uitgeroepen tot consul met ruime bevoegdheden.
De tucht en orde in het land moesten hersteld worden.
En de rechters deden hun werk. 23 bendeleden kregen de doodstraf.
Twee van hen stierven in de overvolle gevangenis. De overige 21 kwamen op 4 oktober 1800 onder de guillotine op het marktplein van Chartres. Ze droegen rode hemden opdat iedereen hen goed kon zien.
Veel andere bendeleden kregen een lange celstraf. Napoleon deed er nog een paar jaar over om andere bendes op te rollen, maar van Les Chauffeurs werd niets meer vernomen.