Perus kulturministerium
Peru mummie in koeltas

Fietskoerier had relatie met 800 jaar oude mummie

Een paar Peruaanse agenten schrokken zich een hoedje toen ze onverwachts een mummie vonden in de koeltas van een fietskoerier. En toen had de jonge man nog niet eens verteld over zijn relatie.

Er is een 600 à 800 jaar oude mummie gevonden in de rugzak van een fietskoerier in de Peruaanse regio Puno, vlak bij de grens met Bolivia.

De 26-jarige Peruaanse man, die op heterdaad werd betrapt met de mummie, vertelde dat ‘Juanita’, zoals hij haar noemde, een soort ‘spirituele vriendin’ voor hem was. Hij bewaarde haar bij hem thuis en wilde haar aan zijn vrienden laten zien.

Mummie lag in zijn kamer

Julio Cesar was op een avond met twee vrienden naar een uitkijkpunt over het Mantarodal in Puno gegaan om daar wat te drinken.

De politieagenten passeerden het stel per toeval en waren nogal verrast toen tijdens een routinecheck bleek dat Cesar een mummie bewaarde in zijn grote koeltas, die hij gewoonlijk gebruikte om eten te bezorgen.

Rechercheurs kijken naar de mummie in de koeltas

De rechercheurs waren verbaasd toen ze de mysterieuze mummie in de koeltas zagen liggen.

© Perus kulturministerium

De mummie lag opgevouwen in de tas en was half bedekt met een deken, en er was zonder twijfel sprake van een echte mummie.

Mummificatie werd al in 5000 v.Chr. door verschillende Peruaanse culturen toegepast, en pas na de val van het Incarijk door de Spaanse conquistadors in 1572 begon de oude traditie uit te doven.

De man zei tegen de politie dat de mummie al 30 jaar in het bezit was van zijn familie en oorspronkelijk door zijn vader was gekocht. Hoe de vader een mummie op de kop heeft kunnen tikken, is onbekend, maar de afgelopen jaren was de man zich om de mummie van zijn familie gaan bekommeren. Hij verhuisde ‘Juanita’ naar zijn slaapkamer, waar hij haar in een koeltas naast de tv bewaarde.

De politie zag geen andere mogelijkheid dan de mummie in beslag te nemen en te overhandigen aan het Peruaanse ministerie van Cultuur. Daar werd de mummie onderzocht door archeologen, die vaststelden dat hij 600 à 800 jaar oud moet zijn en waarschijnlijk uit de omgeving van het district Patambuco in Puno komt.

VIDEO – Beluister Cesars verhaal over zijn ‘spirituele vriendin’:

Video

De politie constateerde ook dat de mummie helemaal geen vrouw was, maar een man van boven de 45 van circa 1 meter 50 lang.

De man was in foetushouding begraven, wat in die tijd gebruikelijk was voor gemummificeerde lichamen in dit gebied.

Mummie was niet bestemd voor verkoop

Cesar ontkende dat hij van plan was geweest om de mummie te verkopen. Hij zei tegen de politie dat ‘zijn vrienden hem gewoon graag wilden bekijken’.

Volgens Cesar had zijn familie al eens geprobeerd om de mummie te doneren aan een plaatselijk museum, maar dat was niet gelukt

De drie mannen zitten vast terwijl er wordt onderzocht of ze mogelijk misdaden tegen het erfgoed van Peru hebben gepleegd.