Public Domain

FBI is lichaam Jimmy Hoffa op het spoor

Een onthulling van een stervende man heeft de FBI op het spoor gebracht van de verdwenen vakbondsleider.

Op zijn sterfbed vertelde de voormalige eigenaar van een vuilstort in 2020 een verhaal dat de belangstelling van de FBI wekte.

In 1975 verscheen er een zwarte limousine op de vuilstortplaats van de nu overleden Frank Cappola in New Jersey. Er zaten maffiosi in, en in de achterbak zat een stalen ton die de toen 15-jarige Coppola en zijn vader moesten begraven.

De ton bevatte volgens Coppola het lichaam van vakbondsman Jimmy Hoffa, wiens verdwijning 47 jaar geleden een van de grootste mysteries van de VS is.

Al in 1975 doorzochten FBI-agenten de vuilstort na een tip, maar er werd niets aangetroffen. Nu proberen ze het weer.

Met hulp van de maffia maakte Hoffa in de jaren 1950 en 1960 de vakbond International Brotherhood of Teamsters groot.
Meer dan een miljoen vrachtwagenchauffers waren erbij aangesloten, en het pensioenfonds financierde casino’s van de maffia in Las Vegas.

Het verhaal over het stoffelijk overschot van Hoffa wordt breed uitgemeten in de VS. Hier een item van NBC News.

Waarom moest Hoffa dood?

Hoffa zat van 1967 tot 1973 in de gevangenis omdat hij had geprobeerd de juryleden van de maffiaprocessen waarbij hij betrokken was om te kopen. Toen hij na zijn vrijlating weer leider van zijn oude vakbond wilde worden, werd hij ontvoerd door twee maffiosi.

Waarom de maffia van Hoffa af wilde, is niet bekend. Volgens één theorie was de onderwereld wel tevreden over zijn opvolger, die ook toegang gaf tot het pensioenfonds van vrachtwagenchauffeurs.