GUARDIA CIVIL & MUSEO ARQUEOLÓGICO DE CÓRDOBA
Romeinse buste Spanje

Europese politie neemt ruim 11.000 gestolen antiquiteiten in beslag

Dankzij een samenwerking tussen onder andere Interpol, Europol en de Spaanse politie kon de verkoop van Romeinse bustes, zuilen en andere kostbare gestolen artefacten op de zwarte markt worden voorkomen.

‘Een uniek en absoluut uitzonderlijk artefact, dat artistiek gezien niet onderdoet voor de artefacten in musea als het Louvre en de Musei Capitolini in Rome.’

Zo omschrijven kunstadviseurs van de paramilitaire Spaanse politie-eenheid Guardia Civil een 2e-eeuwse buste van een Romeinse vrouw, die de eenheid onlangs in beslag heeft genomen van twee smokkelaars.

De vondst werd gedaan in het kader van Operatie Plotina – genoemd naar de vrouw van de Romeinse keizer Trajanus. Deze operatie van de Spaanse politie is onderdeel van de grotere internationale operatie Pandora VII, een samenwerking met Europol en Interpol.

Het doel van deze operatie is de smokkel van antiquiteiten naar en vanuit Europa te stoppen. Tot dusver zijn er maar liefst 11.049 artefacten geconfisqueerd en 60 mensen gearresteerd, en naar 237 mensen loopt een onderzoek. De Spaanse politie heeft 19 arrestaties verricht en 1079 voorwerpen in beslag genomen.

Voorwerpen gaan nu naar museum

‘Toen we waren doorgedrongen tot achter de gesloten deuren van de kunstwereld, ontdekten we dat de mensen die we onderzochten een heel gewoon leven leidden,’ zeggen de agenten in een persbericht.

Na maanden onderzoek wisten ze een aantal artefacten te traceren naar een pakhuis in Baena, nabij Córdoba.

Ook elders in Spanje en Europa zijn vondsten gedaan. De gestolen artefacten worden nu overgedragen aan musea, waar het publiek ze kan bekijken.

Zo gaat de buste van de Romeinse vrouw naar het historisch museum van Córdoba. Naast de buste zijn er ook Romeinse zilveren munten in beslag genomen, en een zuil uit de 7e eeuw met indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen decoraties.

Romeinse buste Spanje

‘Het gaat om een privéportret uit begin 2e eeuw, dat doet denken aan portretten van keizerlijke prinsessen,’ schrijft het historisch museum van Córdoba over de buste.

© GUARDIA CIVIL