Darwins notitieboekjes zijn al meer dan 20 jaar weg

Cambridge University Library mist twee onvervangbare werken: notitieboekjes van de bedenker van de evolutieleer, Charles Darwin.

Het ene boekje bevatte Darwins beroemde schets van de ‘levensboom’, die laat zien hoe alle soorten op aarde afstammen van een paar overkoepelende diergroepen.

Darwins eerste schets van de ‘levensboom’ verklaart hoe de soorten zich door de tijd heen ontwikkelden. Naarmate de boom groeit en de tijd voortschrijdt, sterven sommige soorten uit en groeien hun takken niet langer aan, terwijl andere zijtakken evolueren.

© Mario Tama/Getty Images

Bibliotheek doet beroep op oud-medewerkers

De bibliotheek geeft in haar persbericht toe dat de notitieboekjes al 20 jaar ontbreken.

In het najaar van 2000 werden ze vervoerd van een bijzonder goed beveiligd depot naar een tijdelijke studio om gefotografeerd te worden. Sindsdien zijn ze niet meer gezien.

Jarenlang dacht de bibliotheek dat de boeken per ongeluk waren teruggezet op een verkeerde plek in de enorme boekencollectie, maar het doorzoeken van de planken heeft niets opgeleverd.

Charles Darwin (1809-1882) noteerde zijn ideeën in de twee verdwenen notitieboekjes. Daarna peinsde hij er nog 20 jaar over, voor hij in 1859 zijn beroemde boek Over de oorsprong der soorten uitgaf.

© The Print Collector/Print Collector/Getty Images

De directeur van de bibliotheek, dr. Jessica Gardner, denkt niet dat de boeken verkeerd zijn teruggezet.

‘De notitieboekjes zijn naar alle waarschijnlijkheid gestolen. Ik verzoek alle betrokkenen – van voormalige werknemers tot handelaars in antieke boeken en onderzoekers – om contact met ons op te nemen als ze iets weten over het verdwijnen van de boeken.’