Ritzau Scanpix/Salvatore Laporta

Da Vinci-kopie gestolen tijdens coronalockdown

Gesloten musea blijken een snoepwinkel voor kunstdieven te zijn. Weken of maanden had een Italiaans museum geen idee dat een Leonardo da Vinci-kopie was verdwenen.

Als het echte schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci 450 miljoen euro waard is, hoeveel kun je dan krijgen voor een goede kopie? Dat moet een Italiaanse kunstdief hebben gedacht voor hij toesloeg.

De dief hoefde de kopie niet eens zelf te maken – al in 1510 schilderde een leerling van Leonardo een goede reproductie als onderdeel van zijn opleiding.

Leonardo da Vinci schilderde rond 1500 het origineel, dat Salvatore Mundi (de wereldverlosser) heet. Het is een van de slechts 20 bekende Da Vinci-werken.

© Public domain

Leonardo da Vinci’s schilderij belandde in Arabië

De kopie belandde in de collectie van Museum Museodoma San Domenico Maggiore in Napels.

Terwijl het museum dicht was vanwege de coronapandemie, stal de dief de kopie van Salvator Mundi – zonder dat iemand in het lege museum het opmerkte.

Pas tijdens een huiszoeking in het appartement van de 36-jarige man dook het schilderij op, waarna het direct werd teruggebracht naar het museum.

Het origineel zou zich in het Midden-Oosten bevinden, want kroonprins Bin Salman van Saudi-Arabië betaalde in 2017 circa 450 miljoen euro voor het meesterwerk.