San Francisco Police Department
Compositietekening van Zodiac Killer

Wie was de Zodiac Killer?

De Zodiac Killer zaaide in de jaren 1960 angst in Californië. Nu, 50 jaar later, denkt een groep speurders hem te hebben geïdentificeerd.

Eind jaren 1960 heerste er angst in het noorden van Californië. Van december 1968 tot oktober 1969 werden vijf mensen vermoord door de Zodiac Killer, die nog altijd onbekend is. De seriemoordenaar wordt verdacht van nog 20 moorden, maar daarbij ontbreekt sluitend bewijs.

© Shutterstock & Tom Voigt

Batman-slechterik geïnspireerd op Zodiac Killer

Het Batman--universum is weer een film rijker.

De Amerikaanse filmmaker Matt Reeves is de man achter de nieuwste film The Batman.

In de film is een jongere Bruce Wayne te zien dan het publiek gewend is.

Reeves’ versie van Bruce Wayne wordt gespeeld door Robert Pattinson en lijkt minder op een superheld dan voorheen. Bruce Wayne kruipt vooral in de huid van een detective als hij jacht maakt op de superschurk The Riddler.

Volgens Reeves komt de inspiratie voor The Riddler van de Zodiac Killer, die eind jaren 1960 Californië onveilig maakte en de politie uitdaagde met brieven en codes.

De film is vanaf 3 maart 2022 in de bioscopen te zien.

De Zodiac Killer werd vooral bekend vanwege de cryptische brieven die hij naar lokale kranten stuurde en waarin hij 37 moorden bekent. In de brieven drijft hij de spot met de politie en zegt hij dat die hem nooit zal pakken. Sommige brieven zijn geschreven in een code die nooit gekraakt is.

Compositietekening van Zodiac Killer

De politie maakte meerdere compositietekeningen van de Zodiac Killer, maar zonder resultaat.

© San Francisco Police Department

Jonge mensen werden vermoord

FBI wijst nieuwe theorie af

De zaak is nog steeds open in meerdere Amerikaanse staten. In de loop der tijd zijn er meerdere verdachten geweest, maar de politie wees formeel alleen de ex-leraar Arthur Leigh Allen aan als mogelijke dader. Hij stierf in 1992.

In oktober 2021 heeft een groep van 40 voormalige rechercheurs, opsporingsambtenaren en journalisten de moordenaar geïdentificeerd als Gary Francis Poste.

Op basis van onder meer ooggetuigenverklaringen, foto’s en forensische bewijzen komt de groep tot de conclusie dat deze voormalige piloot de Zodiac Killer was.

Zo wijzen ze erop dat Poste, die in 2018 overleed, littekens op zijn voorhoofd had die overeenkwamen met de compositietekeningen. De politie wijst de theorie echter van de hand en volgens de FBI is de zaak nog steeds open.