Gerard Fouet/AFP/Ritzau Scanpix

Wie kwam er als laatste onder de guillotine?

Toen de wrede moordenaar Djandoubi in Marseille zijn hoofd op het blok legde, zou het de laatste keer zijn dat Frankrijk een ter dood veroordeelde executeerde.

Voordat Frankrijk de doodstraf in 1981 afschafte, was onthoofding met de guillotine de officiële executiemethode.

De man die de twijfelachtige eer heeft het laatste slachtoffer van de guillotine te zijn, heette Hamida Djandoubi. Hij werd op 10 september 1977 onthoofd in de gevangenis Baumettes in Marseille.

Djandoubi was drie jaar eerder gearresteerd en veroordeeld wegens geweldpleging, verkrachting en moord met voorbedachten rade. In 1973 had hij drie vrouwen verleid en tot prostitutie gedwongen.

Eén keer had Djandoubi een van hen voor de ogen van de anderen mishandeld, waarna hij haar naar een buitenwijk van Marseille had gebracht en haar had gewurgd.

Tijdens het proces probeerde Djandoubi’s advocaat de rechter ervan te overtuigen dat zijn cliënt een andere persoonlijkheid had gekregen na de amputatie van zijn been in 1971.

Daarna zou hij zijn gaan drinken en was hij afgestompt geraakt. Daar kwam de advocaat echter niet mee weg.

Hoewel Djandoubi de laatste onder de guillotine was, was hij niet de laatste terdoodveroordeelde.

Toen in 1981 de doodstraf afgeschaft werd, wachtten meerdere gevangenen op voltrekking. Hun straf werd omgezet in levenslang.