Leicestershire Police
Colin Pitchfork

Welke moordenaar werd voor het eerst gepakt door DNA-bewijs?

De Britse politie is ten einde raad na de brute moord op twee 15-jarige meisjes. Maar dan bewijst een groep DNA-onderzoekers hoe nuttig hun onlangs ontwikkelde technologie kan zijn voor de rechtsstaat.

De 15-jarige Lynda Mann kwam op 21 november 1983 na haar werk als babysitter niet op de afgesproken tijd thuis. Haar ouders en buren zochten de hele nacht naar het tienermeisje, maar pas de volgende ochtend stuitten ze op een verlaten pad.

Daar lag het lichaam van het verkrachte en gewurgde meisje. De politie nam een spermamonster, maar zonder andere sporen konden ze niets.

Bijna drie jaar later werd het lichaam van nog een 15-jarig meisje gevonden in een bos op een paar kilometer afstand van de eerste plaats delict bij Leicester. Ook dit meisje was verkracht en gewurgd, en weer nam de politie een spermamonster. Omdat het letsel overeenkwam, ging de politie er vanuit dat het dezelfde dader moest zijn.

Colin Pitchfork

Colin Pitchfork zat bijna 34 jaar in de gevangenis voor de moord op twee 15-jarige meisjes, totdat hij in 2021 werd vrijgelaten – en opnieuw werd gearresteerd.

© Leicestershire Police

Collega verlinkte kindermoordenaar

Het vermoeden van de politie werd bevestigd door onderzoekers van de universiteit van Leicester, die in 1985 een methode hadden ontwikkeld om unieke DNA-profielen te maken. Zij stelden vast dat het zaad van dezelfde man was.

De politie liet alle mannen in de buurt bloedmonsters afgeven, maar de dader zat niet tussen deze circa 4500 mannen.

In augustus 1987 kwam de doorbraak toen een vrouw aan de politie vertelde dat ze een man in de kroeg had horen zeggen dat hij namens een collega bloed had afgegeven.

De politie arresteerde de collega – de 37-jarige Colin Pitchfork – onmiddellijk, en zijn DNA bleek te matchen.

Pitchfork kreeg een levenslange gevangenisstraf met een mogelijkheid tot vrijlating na 28 jaar. In juni 2021 kwam hij vrij, maar al na twee maanden werd hij weer gearresteerd, omdat hij zich niet aan de voorwaarden hield door jonge vrouwen op te zoeken.