Topgangsters in de VS

Maak kennis met Johnny Torrio, Al Capone, Lucky Luciano en andere topgangsters van de VS.

Capone verdiende honderden miljoenen dollars met zijn criminele zaakjes.

De Siciliaanse maffia kwam rond 1900 met de immigrantenstroom mee naar de VS. Deze goed georganiseerde gangsters traden ongekend wreed op en namen de macht in de onderwereld over.

Door geweld, dreigementen en politieke netwerken te gebruiken waren ze overal bij betrokken: van afpersing, gokken en prostitutie tot smokkel, woekerleningen en drugs.

Rond 1930 vormden de grootste bendes het ‘Syndicaat’ – een professionele organisatie die iedereen uit de weg ruimde die zich verzette tegen hun ongeschreven regels.

Het Valentijnsdag Bloedbad in 1929 maakte deel uit van de bloedige machtsstrijd in Chicago’s onderwereld.

Johnny Torrio organiseerde de bendes

Johnny Torrio was de meest gerespecteerde gangsterbaas in de onderwereld van de VS.

De Siciliaanse maffia nam in het begin van de vorige eeuw met bruut geweld de New Yorkse onderwereld over. Maar bendeleider ­Giovanni ‘Johnny’ Torrio (1882-1957) besefte al gauw dat politieke invloed – en niet alleen geweld – de weg naar de macht was. Met verkiezingsfraude en dreigementen van de maffia werd in 1904 George McClellan tot burgemeester van New York verkozen.

Met diens hulp kon Torrio zonder inmenging van de politie een aantal gokhallen en bordelen openen. In 1915 trok hij naar ­Chicago om daar de criminaliteit te ­organiseren. Na een moordaanslag in 1925 liet Torrio zijn bezigheden in Chicago over aan zijn ­protegé Al Capone en hij vertrok naar ­Italië.

In de jaren 1930 adviseerde hij tijdens een bezoek aan de VS Lucky Luciano om de bendes in het land – die elkaar voortdurend bevochten – te verenigen in het ‘Syndicaat’.

120 doden in Iers-Italiaanse strijd

10.000 mensen en 28 wagens met bloemen volgden de kist van Yale tijdens zijn uitvaart.

Francesco ‘Frankie Yale’ Ioele (1893-1928) werd in 1915 leider van de maffia in New York. Toen Yale de reders in de haven begon af te persen, kwamen de Ierse bendes ter plaatse in opstand.

Tussen 1920 en 1925 kwamen er tijdens beschietingen ongeveer 100 bende­leden en 22 burgers om. In 1925 schoten Frankie Yale en de mannen van Al Capone de laatste Ierse bendeleider neer en kreeg de maffia de controle over New York. Drie jaar later liet Capone Yale vermoorden omdat hij hem ervan verdacht de macht in Chicago over te willen nemen.

Lucky Luciano was baas van het Syndicaat

Lucky Luciano wordt als de grootste maffiabaas ooit gezien.

Salvatore ‘Lucky Luciano’ Lucania (1897-1962) groeide op in de VS. Hij trok zich, anders dan de oude maffiosi, van de Siciliaanse clans en codes niets aan, ruimde in 1931 de laatste oude Siciliaanse maffiabaas uit de weg en kroonde zichzelf tot koning van de ­nationale misdaadorganisatie ‘het Syndicaat’.

Hierbinnen had elke bende zijn eigen territorium. De leiding, ‘The Commission’, bestond uit de hoogste maffiabazen, met ­Luciano als leider, en bepaalde de regels van het Syndicaat; hun handlangers zorgden voor de naleving ervan. Zo werd aan elke moord eerst goedgekeuring verleend om bendeoorlogen te voorkomen.

In 1936 kreeg Lucky als leider van een prostitutienetwerk 30 jaar cel. Hij hielp de geallieerden in WOII bij de invasie van Sicilië. Als dank kwam hij vrij, maar hij werd wel naar Italië verbannen.

Baas van ‘Murder Inc.’ liet ruim 700 mensen doden

Anastasia werd in 1957 gedood door onbekenden in een kapsalon.

Albert Anastasia (1902-1957) was gespecialiseerd in huurmoorden en afpersing van vakbonden en ­werkgevers in New York. Anastasia’s handlangers, ‘The Combination’, werkten zo secuur dat de maffia hen als huurmoordenaars inschakelde.

Tussen 1932 en 1940 vielen er door hun toedoen zeker 700 doden in de VS. Door het aantal moorden en de brute werkwijze werden ze door de pers ‘Murder Inc.’ genoemd.

Capone was gangsterbaas in Chicago

Capones criminele activiteiten waren goed voor honderden miljoenen dollars.

Alphonse ‘Al’ Capone (1899-1947) begon als 14-jarige zijn carrière bij gangsterbaas Johnny Torrio.

In 1924 hielp hij Joseph Klenha via verkiezingsfraude burgemeester van Chicago te worden. Dankzij Klenha liet de politie Capone ongemoeid, en die regeerde met zijn handlangers dan ook over de stad tot hij in 1931 tot 11 jaar cel werd veroordeeld voor belastingfraude.

Syndicaat moest schietgrage bendeleider elimineren

Dutch Schultz overleed pas uren na de aanslag.

Arthur ‘Dutch Schultz’ Flegenheimer (1902-1935) was een joodse bendeleider die zich bezighield met dranksmokkel, loterijen en afpersing in New York.

In 1935 werd Schultz door de autoriteiten zo opgejaagd dat hij het Syndicaat om toestemming vroeg de lastige openbare aanklager te doden, om maar van hem af te zijn. Zijn verzoek werd afgewezen omdat het een oorlogsverklaring aan de overheid zou betekenen.

Schultz besloot de man toch te vermoorden, en toen het Syndicaat dat vernam, werden Dutch en drie van zijn mannen door huurmoordenaars van Lucky Luciano’s ‘Murder Inc.’ vermoord

Gangsters bouwden Las Vegas

Meyer Lansky bouwde met Bugsy Siegel het eerste luxehotel in Las Vegas.

Meyer Lansky (1902-1983) en Bugsy Siegel (1906-1947) waren lid van een jeugdbende in New York totdat ze onder invloed van Lucky Luciano drank gingen smokkelen en huurmoordenaars werden. Ze kregen al gauw een belangrijke functie in het Syndicaat en investeerden in casino’s.

In 1946 bouwden Lansky en Siegel The Flamingo, het eerste luxehotel in Las Vegas. ­Toen het in de rode cijfers kwam kreeg het Syndicaat Lansky zover zijn jeugdvriend Siegel om te brengen.