Edmund Kemper gaf zichzelf op 28 april 1973 aan bij de politie en kreeg levenslang, een straf die hij nu nog uitzit. 

© Wikimedia Commons

Edmund Kemper: seriemoordenaar met de bizarste seksrituelen

Edmund Kemper is een reus van een vent, razend intelligent en hij is ook een van de meest koelbloedige seriemoordenaars in de geschiedenis. Al op zijn 15e pleegde hij zijn eerste moord, toen hij zijn grootouders in koelen bloede doodschoot. Begin jaren ’70 vermoordde hij nog eens acht mensen, onder wie zijn eigen moeder. Maar de meest huiveringwekkende daden vonden daarna plaats, als Edmund Kemper alleen was met de lijken.

23 oktober 2018 door Andreas Ebbesen Jensen

De tv-serie Mindhunter gaat over enkele van de ergste seriemoordenaars ooit. Maar van niemand krijg je zulke koude rillingen als van Edmund ‘Big Ed’ Kemper.

Van 1964 tot 1973 vermoordde de Amerikaan 10 mensen, onder wie zijn eigen moeder en oma.

FBI-agent John Douglas, op wie de hoofdpersoon Holden Ford in ‘Mindhunter’ is gebaseerd, maakte eind jaren ’70 en begin jaren ’80 van de vorige eeuw een psychologisch profiel van Edmund Kemper.

De FBI-agent beschreef de twee meter lange, 130 kilo zware Kemper als ‘een van de intelligentste gevangenen die ik ooit heb ontmoet’.

En met een IQ van 145 is Edmund Kemper tevens een van de intelligentste seriemoordenaars die de wereld ooit heeft gekend. Hij is daarnaast ook een van de meest gestoorde.

Zoals Edmund Kemper zelf zei over zijn relaties met vrouwen in een van de vele interviews die hij vanuit zijn cel heeft gegeven:

‘Als ik een meisje zie, dan wil ik aan de ene kant een praatje met haar maken en haar meenemen op een date. Aan de andere kant kan ik het niet nalaten om me voor te stellen hoe haar hoofd eruitziet op een staak.’

FBI-agent John Douglas werkte vanuit het idee dat je een moordenaar moet begrijpen om hem of haar te kunnen vangen.

Daarom besloot hij om de allerergsten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw te interviewen om erachter te komen wat hun achtergrond was en te proberen hun motieven te begrijpen. En weinigen waren zo griezelig als Edmund Kemper. 

John Douglas interviewde Edmund Kemper meerdere malen in de hoop dat hij kon helpen bij het opstellen van een psychologisch profiel van een seriemoordenaar. Hier zijn ze te zien samen met FBI-agent Robert Ressler (links).

Echte Edmund Kemper overtreft alle fictie

Edmund Kemper werd op 18 december 1948 geboren in Burbank, Californië. Van kinds af aan was het al duidelijk dat hij qua gedrag niet op andere kinderen leek.

Een eerste blijk van het sociopathische gedrag van Edmund Kemper was dat hij als 4-jarig jongetje bizarre seksrituelen begon uit te voeren op de poppen van zijn zus.

Als jongetje van 10 begroef hij de kat van het gezin levend en sneed daarna het hoofd van het dode huisdier af en zette het op een stok.

Vanaf dat moment werd Edmund Kemper door zijn moeder in de kelder opgesloten en moest hij daar slapen, omdat zij bang was dat hij zijn zussen iets aan zou doen.

Dat maakte alles alleen nog maar erger voor deze onaangepaste jongen en toen hij 15 was, was het voor hem niet langer genoeg om huisdieren dood te martelen.

Na een ruzie met zijn oma op 27 augustus 1964 schoot Edmund Kemper haar in koelen bloede dood met een jachtgeweer.

Kort daarop joeg hij ook een dodelijke kogel door zijn opa, opdat hij er volgens Edmund Kemper zelf ‘nooit achter zou komen dat ik zijn vrouw had vermoord’.

Toen politieagenten de 15-jarige nieuwbakken moordenaar arresteerden, vroegen zij hem waarom hij zijn grootouders had vermoord. Het antwoord was even simpel als huiveringwekkend: ‘Ik wilde voelen hoe het was om mijn oma te vermoorden’.

Edmund Kemper vermoordde lifters in koelen bloede

Edmund Kemper werd gevangengenomen en naar een psychiatrische inrichting gestuurd. Hier raakte hij al gauw bevriend met zijn psycholoog, die het personeel overhaalde om hem weer op vrije voeten te stellen, nadat hij maar zes jaar had vastgezeten.

‘Ik beschouw Edmund Kemper niet als een gevaar voor zichzelf of de maatschappij,’ schreef de psycholoog in een laatste rapport, kort voordat de patiënt op zijn 21e verjaardag werd vrijgelaten. Het werd al snel duidelijk dat dit niet helemaal klopte.

Twee jaar later, van mei 1972 tot april 1973, vermoordde Edmund Kemper vijf universiteitsstudentes en een gymnasiumleerling.

De eerste slachtoffers waren Mary Ann Pesce en Anita Luchessato, twee 18-jarige studentes aan de Fresno-universiteit in Californië, die op 7 mei 1972 naar huis wilden liften.

Edmund Kemper nam de twee tieners mee in zijn auto. Maar in plaats van ze naar huis te brengen, nam hij ze mee naar een verlaten terrein in de stad Almeda, op drie uur rijden van zijn huis en vermoordde ze.

De 23-jarige Edmund Kemper liet de lijken niet in het bos liggen. Hij nam ze mee naar het huis van zijn moeder, bij wie hij nog steeds in huis woonde.

Voordat hij de twee meisjes in stukken sneed en in vuilniszakken op de berg de Loma Prieta in Noord-Californië dumpte, had hij seks met hun lijk. 

Afgehakte hoofd van moeder wond Edmund Kemper op

De 11 maanden erna pikte Edmund Kemper nog vier andere studentes op met zijn auto en vermoordde hen op brute wijze. Deze keer hakte hij hun hoofd af, voordat hij seks met ze had.

Het meesterwerk in zijn ‘oeuvre’, zoals Edmund Kemper dat in de tv-serie Mindhunter zelf noemde, was de moord op zijn moeder en haar beste vriendin.

Zijn moeder vermoordde hij met een hamer terwijl ze lag te slapen, waarna hij het lijk zoals gewoonlijk onthoofdde. Hierna had hij orale seks met het afgehakte hoofd.

Nadat hij het hoofd van zijn moeder als dartbord had gebruikt, sneed hij haar tong en strottenhoofd eruit en deed die in de afvalshredder.

‘Dat leek me wel op zijn plaats, na al die jaren dat ze zo tegen mij tekeer was gegaan,’ zou Edmund Kemper later zeggen.

Het laatste slachtoffer van een van de ergste seriemoordenaars in de geschiedenis was de vriendin van zijn moeder, de 59-jarige Sally Hallet.

Kort nadat Edmund Kemper het lijk van zijn moeder in de klerenkast had verstopt, nodigde hij Sally uit voor een etentje. Hij wurgde haar, nog voordat ze haar voorgerecht op had.

In de video hieronder vertelt Edmund Kemper over zijn leven en gruweldaden:

Edmund Kemper wilde doodgemarteld worden

Edmund Kemper verliet de plaats van het misdrijf in zijn auto en verwachtte dat hij door de politie zou worden aangehouden. Maar toen hij geen sirenes hoorde, stopte hij, gaf zichzelf vrijwillig over aan de politie en bekende zijn macabere misdaden.

‘Ik zag er geen heil meer in om mensen te vermoorden. Het had me lichamelijk en geestelijk uitgeput, dus ik dacht: ik ben het zat en geef mezelf aan bij de politie,’ aldus Edmund Kemper toen hem werd gevraagd waarom hij naar de politie was gegaan.

Op 8 november 1973 werd Edmund Kemper veroordeeld tot levenslang en vastgezet in de staatsgevangenis California Medical Facility, waar ook de seriemoordenaar Charles Manson vastzat.

Toen hij werd veroordeeld, smeekte Edmund Kemper om de doodstraf en om ‘doodgemarteld te worden’.

De familieleden van de vele slachtoffers van Edmund Kemper vonden vast dat hij die straf had verdiend, maar een van de beruchtste seriemoordenaars moest genoegen nemen met levenslang.

Hier is Edmund Kemper nu

Edmund Kemper is nu 68 en zit nog steeds vast in de Californische gevangenis. Al meerdere malen is hem het recht op voorwaardelijke vrijlating ontzegd, de laatste keer in 2017 en zijn volgende mogelijkheid voor beroep is pas in 2024.

Maar als je Edmund Kemper mag geloven, verlangt hij niet echt naar de vrijheid.

‘Ik heb het best goed in de gevangenis. En bovendien ben ik niet normaal genoeg om me in de samenleving te kunnen begeven,’ heeft hij gezegd.

Sinds een van de ergste seriemoordenaars 45 jaar geleden achter de tralies kwam, heeft hij openlijk verteld over zijn moorddadige neigingen.

Edmund Kemper hoopt namelijk dat hij ‘mensen zoals ikzelf kan weerhouden van het plegen van moorden’ door hen te waarschuwen voor hun zieke neigingen.

Of zoals hij in de documentaire Murder: No Apparent Motive uit 1984 zei:

‘Met iemand praten die je vertrouwt is geen misdaad. Moorddadige gedachten hebben is geen misdaad. Maar handelen naar die gedachten is niet alleen een misdaad, maar iets vreselijks. Als je toegeeft aan dat soort lusten, kan het moeilijk zijn om daarna weer te stoppen.’

Bekijk ook ...