Dagboek verraadt identiteit Jack the Ripper

Jack the Ripper wist zijn leven lang zijn identiteit te verbergen, maar het lijkt erop dat hij toch niet in staat was zijn gruweldaden voor zichzelf te houden en dat hij erover schreef in zijn dagboek.

Volgens onderzoekers was de katoenhandelaar James Maybrick Jack the Ripper.

© Wikipedia

Al bijna 130 jaar vragen talloze onderzoekers, journalisten, historici en misdaaddeskundigen zich één ding af:

Wie was Jack the Ripper?

Maar de identiteit van de man die in 1888 zeker vijf vrouwen op beestachtige wijze vermoordde in de straten van Londen is altijd een raadsel gebleven.

Tot nu.

Hoogachtend, Jack the Ripper

Een oud dagboek heeft onderzoekers op het spoor van de ware identiteit van Jack the Ripper gebracht. Het is in Liverpool gevonden onder de vloer van de slaapkamer van de rijke katoenhandelaar James Maybrick.

Het dagboek bevat gedetailleerde beschrijvingen van de moorden op vijf vrouwen in Londen en één in Manchester.

En de schrijver meldt:

‘Ik geef de naam waaronder ik bekend ben, zodat de geschiedenis kan vertellen wat liefde kan doen met een geboren gentleman. Hoogachtend, Jack the Ripper.’

Hoofdverdachte

Er zijn ruim 100 boeken geschreven met theorieën over Jack the Rippier. Onder de verdachten waren schrijvers, chirurgen en regelrechte krankzinnigen.

Ook James Maybrick is geen onbekende naam voor Ripper-onderzoekers. Zijn dagboek werd namelijk al in 1992 gevonden, maar toen heerste er veel twijfel over de echtheid ervan.

De historicus Robert Smith, die al jaren onderzoek doet naar dit onderwerp, concludeert in een nieuw boek echter dat het dagboek authentiek is.

‘James Maybrick is de meest waarschijnlijke schrijver. Het staat buiten kijf dat hij nu de hoofdverdachte is,’ zegt hij in de Britse krant The Telegraph.